Milan Ignjatović

Milan Ignjatović: Brajevo pismo i suvi žig

Milan Ignjatović predstavlja radove za osobe oštećene čulom vida u Maloj galerija Ulupuds

Umetnik dugogodišnjeg stvaralaštva, Milan Ignjatović i Mala galerija Ulupuds predstavljaju izložbu grafičkih printova, objekata i instalacija “Dodir”, koja je namenjena slabovidim osobama i osobama s oštećenim čulom vida. Osnovna ideja ove izložbe, koja će biti otvorena 6. oktobra od 19h, je da približi umetnost osobama s ovim problemom, i da im pomogne u tumačenju grfičkog jezika, kaže umetnik.

Izložba je zasnovana je na grafičkoj tehnici ,,suvi žig,, i Brajevoj azbuci, tako da se radovi čitaju putem dodira, doživljavaju taktilnim putem. Na svakom otisku prikazan je određeni  znak, a  njegov naziv ili asocijacija na Brajevom pismu.

Osnovna ideja ove izložbe je da približi umetnost osobama sa ovim problemom i da im pomogne u tumačenju grfičkog jezika. U drugoj ravni ovi radovi u potpunosti komuniciraju sa osobama koji normalno vide kako bi bolje razumeli stvarnost i svet slabovidih i slepih.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Sučeni smo se da se nedovoljno obraća pažnja na obeležavanje i označavanje ulica, semafora, trotoara kojim bi se osobe bezbednije i sigurnije kretale. Većina ljudi ne poznaje i ne razume znakove i simbole koje koriste slepi kao orjentire i putokaze, pa je ova izložba prilika da se bolje razume ovaj problem.

U umetničkom smislu pokušao sam da napravim vezu između vizuelnog i taktilnog kako bi se razumela ideja i saopštila poruka.”

Milan Ignjatović

Milan Ignjatović

Član je ULUS-a i udrženja likovnih i primenjenih umetnika Zemuna. Predsednik Aktiva likovnih pedagoga. Dobitnik je prve nagrade na međunarodnom festivalu digitalne umetnosti ART – TECH u Pančevu. Prolećna nagrada društva likovnih i primenjenih umetnika i galerije Stara Kapetanija iz Zemuna.Posebna pohvala galerije LA Vista iz Novog Sada za malu grafiku.