MP51384

9 zlatnih skulptura za samo 99,9 minuta

Vajar Risto Mihić predstavio je svojih devet skulptura od 99,9% čistoće zlata u hotelu Hilton, a svoju izložbu je učinio još neobičnijom time što ju je ograničio na samo 99,9 minuta trajanja. Ova jedinstveni umetnički događaj se odigrao 22. aprila, a njen autor kaže da je izbor lokacije beogradskog hotela odličan za nešto tako eksluzivno kao što su umetnička dela od plemenitog metala.

Mistrija, Buljava zlatnoriba, Vežbačica, Besnulja, Samospoznaja, Namiguša, radoznali periskop, Prasimbol i Ex LibRIS TO nazivi su Mihićevih zlatnih skulptura.

„Skulpture koje ja pravim su od čistog, investicionog zlata i zaista imaju podlogu u zlatu. Novčanice, oni šareni papirići koje ljubomorno čuvamo u novčanicima, nemaju svoju zlatnu podlogu, a trebalo bi“, izjavio je vajar Mihić.

Izložbu su otvorili istaknuti likovni umetnik Miroljub Filipović Filimir i dr Dragan Dejković, finansijski savetnik.

Risto Mihić je diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Ima preko 50 izvedenih i izlaganih dela, 31 javno izloženu skulpturu među kojima su i Spomen obeležje đakonu Avakumu, Spomen ploče Smilji Mandukić i Branku Markoviću.

foto: PROMO (Miroslav Petrović)