Screen Shot 2019 04 11 at 23.07.32

Glumica Orla Brejdi: „Žene su već jake”

Zbog čega su ona i cela ekipa aktuelne, treće sezone, AMC akcione serije „Into the Bandlands“ došli do suza? Zašto je baš njena rodna Irska izabrana za lokaciju odlučujuće bitke post-apokaliptičnog sveta? Iskusna glumica Orla Brejdi, u ulozi Lidije, govori nam o svom iskustvu na snimanju američke igrane serije u kojoj „glavnu ulogu“ imaju borilačke veštine, ali i o svom odrastanju, o poziciji žena u društvu nekad i sad, kao i o njihovom osnaživanju.

LW: U Srbiji volimo irsku muziku, irski ples… pa zato verujem da bi naše čitaoce zanimalo da ovaj razgovor započnemo tako što ćemo govoriti o Vašoj rodnoj Irskoj. Šta je to što tu zemlju čini tako primamljivom filmadžijama i zašto je to bila prava lokacija za snimanje serije „Into the Badlands“?

Orla: Zato što Irska i dalje ima divlja prostranstva. Imamo divlju obalu Atlantika, imamo planine… 

Irska je najmanje naseljena zemlja u Evropi. Upravo zbog te male gustine naseljenosti stanovništva Irska je savršena za epohu, za istorijski komad. Lako je snimati u takvom okruženju. 

Takođe, Irska je i prelepa! 

Kada je reč konkretno o snimanju serije „In to the Bandlands“, bilo je potrebno da imamo jedno takvo epsko okruženje, koje odgovara samoj dramaturgiji. U njoj je sve veliko i žestoko, a kao takva, zahtevala je da snimamo na lokaciji nešto drugačijoj od Nju Orleansa. (smeh) Tamo smo snimali prvu sezonu. 

Irska je jednostavno imala sve.

Screen Shot 2019 04 11 at 23.05.44
Orla kao Lidija

LW: Da li postoji nešto što bismo mogli da kažemo da je irski rezon, ili jednostavno rečeno, način života, a da nosite u sebi od malena i da je to uticalo da postanete žena koja ste danas?

Orla: Sigurno da da, jer drugačije nije moglo da bude. Mada, manje su uticale dobre okolnosti, već više one negativne. Irska je imala i loših trenutaka. Govorim o jednoj fazi društva pod represijom, pod snažnom stegom katoličke crkve. Zatim, slučajevi zlostavljanja dece, okrutno ophođenje prema ženama… Mislim da je sve to ostavilo traga na mnoge od nas, na čitave generacije. Srećna sam što vidim da to više nije tako. Mlade žene danas osećaju da imaju pravo na jednakost, i pravo na sopstveno, samostalno bivstvovanje, što mi nismo imali, bar ne po automatizmu. 

Nauči da se boriš!

Deo formiranja moje ličnosti je i bila borba protiv tog uvreženog javnog mnenja. Borba da ne zadržavam drugačije mišljenje samo za sebe, što su, inače, mnoge žene radile. Ovo je pomalo negativan odgovor, rekla bih. (osmeh) 

Ako želite pozitivniji odgovor, recimo da je to uticaj humora, koji je odlika Iraca. Takozvani „udri brigu na veselje“ pristup životu. Kada sve postane tmurno, samo pomisliš i kažeš „ma, nek’ ide život“.

LW: Kada biste uporedili Lidiju sa nekim ženskim likom iz keltske mitologije ili irske istorije, to bi bila…?

Orla: Hmm… mitološka ličnost? Ona je više kao neka kraljica, pre bih rekla. Da! Tako je! Ona je poput stvarne ličnosti kao što je to nekad bila Gráinne Mhaol (u narodu čuvena kao Gronjvejl, piratska kraljica iz 16. veka, prim. aut.).

Kad prevaziđeš strah, počneš da napreduješ.

LW: Lidija je snažna žena. Njen karakter je to što Vas je, na prvom mestu, i privuklo da prihvatite ovu ulogu. Takođe, moram da primetim, da je za glumicu potrebno da i sama bude borac i u kondiciji, da bila uspešna u svom poslu. Recite nam onda, kako jedna dama postaje snažna žena?

Orla: Žene su već jake, ali su živele u sistemu koji je uspostavljen tako da bude protiv njih, i to na mnogo načina. Njima je rečeno da moraju da pokazuju krhkost, takozvanu ženstvenost, kako bi bile prihvaćene. To tako iscrpljuje. Mislim da je najveći korak ka osnaživanju momenat kada iskreno shvatiš da su sve to čiste gluposti.

LW: Da li ste se osećali osnaženo ili iscrpljeno nakon svih tih nedelja napornog treninga borilačkih veština koje ste prolazili sa kolegama iz serije “Into the Badlands”?

Orla: Prve nedelje borilačkog treninga svi smo imali utisak da ćemo ostati bez ekstremiteta. Jednostavno smo koristili grupu mišića koju inače uopšte ne koristimo u svakodnevnom životu. Tako da je tu bilo puno bolova i iscrpljivanja. Pogotovu druge godine, kada smo imali kamp trening borilačkih veština, koji je trajao čak pet nedelja. Tad smo svi već došli do suza. 

Otišli bismo do fizijatra, koji bi nas upitao kako smo, a mi bismo kroz suze, neuverljivo, odgovarali da smo dobro. Budeš toliko iscrpljen i umoran da se osetiš obeshrabreno. Pogotovu kad vidiš koliko su fantastični pravi borci. Međutim, kao i za sve ostalo u životu, kad prevaziđeš strah, počneš da napreduješ. Iako ne možeš da stigneš do profesionalnog nivoa, taj napredak, i sama borba po sebi, daju ti snagu da izdržiš do kraja.

Screen Shot 2019 04 11 at 23.07.32
Iz igrane serije Into The Badlands

LW: Kako biste posavetovali mlade devojke i žene današnjice? Kako da prihvate sebe i da nađu hrabrost da ostvare svoje snove?

Orla: Ne mislim da sam baš dobra kandidatkinja za savetodavca mladim ženama, jer mi se čini da ja učim od njih, i to puno. Pogledajte samo Gretu Tanberg, kako se srčano i hrabro posvetila pokušaju da promeni život na Zemlji. 

S druge strane, kada bi moja Lidija davala savet, on bi glasio: “Nauči da se boriš!”.

Samo pomisliš i kažeš „ma, nek’ ide život“.

LW: AMC ukida seriju nakon tri sezone. Uprkos tome, da li osećate da ste uspeli da postignete sve što ste želeli za svoju ulogu Lidije?

Orla: Da li sam postigla sve? Uvek imaš osećaj da si podbacio. Uvek imaš osećaj da si mogao više da uradiš s ulogom, da si mogao bolje da je dočaraš… 

Ipak, mislim da smo uradili dobar posao. Mislim da se scenarista posvetio njenom liku, i volim ga zbog toga. Mislim da je ona imala uzbudljiv put od početka do kraja. Drago mi je da sam je igrala.

LW: Šta nas očekuje u odlučujućoj bici? I šta je Vaš sledeći glumački izazov?

Orla: Odlučujuća bitka… Ona je epskih razmera. Osim toga, tu su još i mnoge male bitke koje se vode među likovima. 

Ne smem da otkrivam, još uvek, svoj novi projekat. Počinjem snimanje za par nedelja, i onda ćemo razgovorati o tome.

Foto: AMC