William Kentridge Triumphs and Laments 2016 2 copy

Film Vilijam Kentridž, Pobede i jadi

Muzej savremene umetnosti, Beograd organizuje projekciju filma Vilijam Kentridž, Pobede i jadi, reditelja Đovanija Troiloa (Giovanni Troilo) u okviru internacionalnog projekta simultanog prikazivanja filma širom sveta. Projekcija će biti održana u petak, 23. juna 2017. u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića sa početkom u 20 časova.

Vilijam Kentridž, Pobede i jadi
Režija: Đovani Troilo (Giovanni Troilo)
Autori: Gaja Baldini (Gaia Baldini), Đovani Troilo (Giovanni Troilo)
Montaža: Simone Venerozo (Simone Veneroso)
Muzika: Filip Miler (Philip Miller), Pjetro Santandželo (Pietro Santangelo)
Produkcija: A todos contentos y yo tambien i In Between Art Film Production u saradnji sa Sky Arte HD, Rai Cinema, Lia Rumma, Tevereterno
Trajanje: 70 minuta
Jezici: italijanski, engleski

 

Između 15. maja i 4. jula 2017. godine, ovaj umetnički dokumentarni film o Vilijamu Kentriždu, prikazuje se istovremeno u muzejima savremene umetnosti širom sveta – Njujork, Peking, Atina, Istanbul, Oahaka, Dubai, Toronto, Lisabon, Buenos Ajres, Leon, Talin, Zagreb, Kanarska ostrva, Izrael, Australija, Švajcarska i Italija.

 

Poznat po animacijama, crtežima i pozorišnim komadima, tokom poslednjih dvanaest godina, Vilijam Kentridž je radio na delu Pobede i jadi, kolosalnom omažu istoriji Rima.

Reč je o frizu dugačkom 550 metara postavljenom uz obalu reke Tibar, sačinjenom od slika visokih 90 metara. Rad predstavlja slavne trenutke, pobede i poraze ovog grada: od ubistva Rema do Pazolinija, od Berninija do Dolce Vita-e i tekuće izbegličke krize.

Nasuprot rimskom Koloseumu, rad Pobede i jadi je efemerno umetničko delo predviđeno da fizički nestane kroz nekoliko godina. Kentridžove slike oblikovane su na belom kamenu rečne obale pomoću vodenog mlaza, što znači da će čim organski razvoj i zagađenje ponovo potamne zidove, one zauvek nestati, ostavljajući ovaj film kao jedinu uspomenu na njih.

Opisano kao najveće delo savremene umetnosti ikada proizvedeno u Rimu, ostvarenje Pobede i jadi sastoji se od umetničkog filma u kojem su značenja, sugestije i jezici Kentridžovog rada prevedeni u drugi jezik, jezik kinematografske forme.

Sniman u periodu od dve godine, film prikazuje umetnikov studio u Johanesburgu i prati pripreme za zvanično predstavljanje dela. U njemu se istražuju veze koje spajaju Pobede i jade sa Kentridžovim osnovnim temama, kao što su odbijanje rasne diskriminacije i složeni odnos između krajolika i pamćenja.

U režiji Đovanija Troiloa, produkciji Andree Patijernoa (Andrea Patierno) i Beatriče Bulgari (Beatrice Bulgari), u saradnji sa televizijskim kanalima Sky Arte HD, Rai Cinema i Lia Rumma, film je doživeo premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu. Proces distribucije ovoga puta će biti upotpunjen malim revolucionarnim elementom: pored međunarodne distribucije i tradicionalnog prisustva na festivalima i televizijskim kanalima, film se prikazuje i u muzejima. Reditelj i producenti godinama su sarađivali sa najvećim umetnicima i galeristima u cilju stvaranja umetničkih filmova koji postaju „umetnička dela“. Revolucionarni proces omogućio je dublje razumevanje umetničkog rada, a sada je dostupan njegovoj suštinskoj publici u najposećenijim muzejima širom sveta.