plakat BALKANIMA 2014 e1411464213666

11. Balkanima u oktobru

Evropski festival animiranog filma BALKANIMA će se po jedanaesti put održati od 7. do 11. oktobra 2014. u Domu kulture Studentski grad.

Iako festival u drugu deceniju ulazi bez svog osnivača, prof. Nikole Majdaka, novooformljeni umetnički tim festivala, u čijem sastavu su bliski dugogodišnji saradnici prof. Majdaka, nastaviće osnovnu ideju BALKANIME vodeći računa da se održi identitet i duh ovog značajnog festivala animiranog filma u regionu.

Za staru vedrinu u novom ruhu pobrinuo se prof. Rastko Ćirić koji od samih početaka potpisuje vizuelni identitet BALKANIME.

Članovi umetničkog i selektorskog tima festivala: Iva Ćirić (autor animiranih filmova), Jelena Bešir (autor animiranih filmova) i Nebojša Petrović (animator, illustrator i likovni pedagog), su pogledali ukupno 397 filmova koji su pristigli putem konkursa, i u selekciju su uvrstili 119 filmova iz 25 evropskih zemalja. Kao i predhodnih godina, BALKANIMA 2014 će imati dve takmičarske celine (autorsku i studentsku) i bogat prateći program.

Pored dve panorame, evropskog i balkanskog filma, publika će imati priliku da vidi i pet najboljih animiranih filmova koji se takmiče za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or i da prisustvuje prezentaciji knjige Umetnost preterivanja Milena Alempijevića. Novi ciklus programa nacionalne kinematografije u fokusu počinje izložbom animiranih filmova iz Srbije koji su prikazani u predhodnih 10 godina na BALKANIMI.

Program savremene italijanske animacije će predstaviti Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli, radionicu muzike i animacije Ritam i frejmovi vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas Animirani zvučni pejzaž držaće Andrea Martinjoni.

Najmlađi i ove godine mogu očekivati zanimljiv dečji program koji se ne može videti na televiziji.