novi domaci film led 337

Novi domaći film Led

Svečana premijera 10. oktobra od 20:30h u Sava centru

Novi domaći film Led je drama koja je nastala po istoimenoj monodrami Radoša Bajića. Snimanje ovog filma, rediteljskog prvenca Bajićeve ćerke Jelene Bajić Jočić, završeno je u avgustu 2011. godine. Led će u Beogradu biti premijerno prikazan posle nešto više od godinu od poslednje filmske klape, 10. oktobra 2012. u Sava centru…

Uloge u filmu Led: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihailović, Nenad Jezdić, Momčilo Otašević, Olga Odanović, Radoslav Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović, Nađa Maršićević

Originalna muzika za film: Aleksandar Sanja Ilić

Direktor fotograifije: Predrag Jočić

Samo naizgled, miran pejzaž kragujevačkog okruga i dugi, tihi kadrovi filma Led polako nam otkrivaju jednu porodičnu tragediju.

Glavni akteri drame Led ušuškani su u svojoj svakodnevnici i žive životom mirnih i vrednih srpskih seoskih domaćina. Kao kontrast njihovoj dnevnoj rutini i opuštajućem krajoliku, svakog od njih, majku i sina, noću progone lične muke i mračne uspomene iz prošlosti. Njaveća nevolja nastaje onda kada se potiv njih pobuni i sama priroda.

Film Led nam oslikava prilike na selu tokom sedamdesetih godina prošlog veka i to u vreme jedne žetve pšenice. Pored toga što je priča prostorno i vremenski određena, ona ima i univerzalnu vrednost, jer govori o nemoći pojedinca u odnosu na sile prirode i onoga što mu je, takoreći, sudbinski predodređeno.

“Svojim univerzalnim porukama Led snažno afirmiše osnovne vrline i vrednosti života, ljubavi, iskrenosti, pravde, dostojanstva, časti, dobrote, poštenja… Zbog toga Led, uprkos činjenici da je po mestu rođenja i boravka, po dizajnu prepoznatljivog nacionalnog identiteta u tradicionalnom, antropološkom i kulturološkom smislu SRPSKA PRIČA – ima ambiciju da uspostavi široku komunikaciju i da prepozna svoje gledaoce ma gde se u svetu nalazili .” – reči su rediteljke Jelena Bajić Jočić.

Nakon svečane premijere u Sava centru, film Led će biti premijerno prikazan 11. oktobra u u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu, a zatim i u drugim velikim gradovima Srbije.