Mobilna Internet bašta za sve

Podelite svoju mobilnu Internet vezu

Kada vam treba Internet veza na laptopu, van vašeg doma, ali nigde nema Wi-Fi signala, prva sledeća opcija za pristup Internetu može biti Android mobilni telefon. Ali da biste sve ovo podesili, uvek je potrebno malo bolje tehničko predznanje. A za one koji to znanje nemaju, predlažemo Open Garden, aplikaciju za Android, Windows i Mac uređaje.

Zahvaljujući mogućnostima Android uređaja, ali i tarifnim paketima mobilnih operatera, pristup Internetu preko mobilnog telefona je naša svakodnevnica. Iako ovi telefoni mogu da pruže sjajno Internet iskustvo, ponekad je veliki ekran laptopa ipak najbolje rešenje. Ali kada ste u situaciji da niste u blizini nekog besplatnog Wi-Fi signala, a potreban vam je Internet, tada vam se kao moguća pristupna tačka nameće sam Android uređaj (najčešće telefon).

Iako samo podešavanje veze između telefona i laptopa nije preterano komplikovano, za većinu uređaja, i sami nazivi opcija mogu biti zbunjujući (poput “tethering”-a). Da bi se ovaj deo olakšao većini korisnika ovih uređaja, stvoren je mini ekosistem pod imenom “Open Garden” – ekosistem u kome se deli Internet veza između uređaja sa Android, Windows i Mac OS platformom. Kao centar ove otvorene Internet veze uzet je Android uređaj sa aktivnom Internet konekcijom. Uz pomoć aplikacije za Windows i Mac OS platformu i Bluetooth veze, omogućava se veoma jednostavan i brz pristup Internetu.

Za razliku od drugih sličnih rešenja koja su postojali i pre “Open Garden” projekta, ovaj pristup ima par vrlo bitnih specifičnosti. U slučaju da su u isto vreme dostupne konekcije preko Wi-Fi pristupne tačke ali i Android telefona, vaš laptop će koristiti obe konekcije i tako ubrzati preuzimanje podataka sa globalne mreže. Kao druga specifičnost izdvaja se mogućnost da se prelaz između Wi-Fi Internet konekcije i Internet konekcije preko Android telefona, u slučaju gubitka Wi-Fi signala, ne oseti, tj., ne dođe do bilo kakvog prekida. S obzirom da je neograničen i vrlo povoljan Internet pristup preko mobilnog telefona već dostupan, treća i možda najveća prednost ovog projekta za sve korisnike jeste globalno deljenje Internet konekcije sa svima koji koriste “Open Garden” aplikacije.

Ukoliko želite da učinite Internet povezivanje u pokretu jednostavnijim nego ikada, preuzmite aplikaciju za Android uređaje sa Google Play prodavnice potpuno besplatno, a na vaš Windows ili Mac laptop instalirajte aplikaciju sa sajta OpenGarden.com. iPhone uređaji trenutno nisu podržani.

Kako izgleda instalacioni proces pogledajte u narednom video klip-u (predlažemo gledanje preko celog ekrana).