veliko interesovanje za 7 velicanstvenih 889 1

7 veličanstvenih uskoro

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” biće održan od 30. januara  do 5. februara u Sava centru. Jedinstveni evropski bioskop po jedanaesti put vam predstavlja vrhunske moderne dokumentarce.

Filmovi koji upravo ovog trenutka osvajaju bioskope u Francuskoj, Holandiji ili širom sveta. Filmovi koji su obeležili vodeće evropske i svetske festivale.

Jedan od njih potpisuje autorka koja je moderni dokumetarizam obeležila jednim velikim kultim filmom; zadivljujući film slagalica o planetarnoj zvezdi delo je jednog od velikih filmskih imena Španije; jedan od najhrabrijih dokumentaraca snimljenih u poslednje vreme privukao je Čak i holivudski zvezdu Leonarda Dikaprija da se priključi timu filma koji trenutno vodi jednu od najvažnijih bitaka za očuvanje prirode i planete. Uz to – film o tome koliko nam je svima važno gde stanuje umetnost bez koje ne možemo da živimo, o dramatičnoj rekonstrukciji holandskog Rejks muzeja, prepunoj neverovatnih obrta; zatim “Demokrate”, najbolji danski dokumentarac u poslednjih nekoliko godina, senzacionalno prodoran, napravljen po uzoru na legendarne majstore dokumentarizma; veličanstveni, grozničavo strastveni, poetični dokumentarni “Let iznad kukavičjeg gnezda” u prelepim ambijentima portugalskog “Čarobnog brega”; i najzad, ostvarenje velikih francuskih majstora koji britko i duboko zasecaju u srž moćnih sistema demistifikujući surova “Pravila igre” savremenog sveta!

Program pogledajte ovde.