Tijana Upcev

Glumica Tijana Upčev o Predstraži na SCI FI-u: “Moram odgovoriti krajnje iskreno”

Na špicama, našu mladu glumicu Tijanu Upčev sve češće potpisuju kao Tiana Upcheva. Glumački i pojavno, ona je privukla pažnju inostranih produkcija, u čijim filmovima i serijama glumi na savršenom engleskom jeziku. Trenutno, možemo da je gledamo u akcionoj fantaziji, drami “Predstraža” ili u originalu “The Outpost”, čije epizode, treće sezone, emituje kanal SCI FI, premijerno svakog utorka u 21h. 

Upčeva je igrala i u američkim filmovima “My Husband’s Double Life” i “My Daughter Is Missing”, ali i u domaćoj seriji “Urgentni centar”. 

Svoje uzbudljivo glumačko putovanje, ona je počela na studijama glume, pod vođstvom profesorke Mirjane Karanović. Prvu profesionalnu predstavu “Papagaj” igrala je na sceni pozorišta Dadov (2016). U želji da svoje obrazovanje usmeri baš u ovom pravcu, podržali su je još i njeni profesori “Karlovačke gimnazije”, koji su je, kako ona to kaže, pažljivo hranili obrazovanjem i podrškom, i na taj način joj dali snagu da krene u svet i ne zaustavlja se.

Danas, Tijana je Varlita, kraljičina sluškinja koja postaje sve značajniji lik za razvoj priče treće sezone aktuelne serije “Predstraža”, koja je kompletno snimljena u Srbiji.  

Kakvi su stranci za saradnju, čime ih je opčinila naša zemlja, a čime naša Tijana Upčev, kao i kako je to kada snimate seriju u doba pandemije, otkriva nam mlada domaća glumica, holivudskog sjaja:

Tijana Upceva
Tijana Upčev u Predstraži (Tiana Upcheva on The Outpost)

U seriji The Outpost iliti “Predstraža” glumite od druge sezone, a u trenutno aktuelnoj trećoj, imate bezmalo sve epizode. Koliko je bitan taj kontinuitet u radu za glumca, i to u internacionalnoj produkciji? Da li je zaista značajno jedno takvo angažovanje, koliko bi se to očekivalo, kada gledamo iz pozicije nekog ko to do sada nije iskusio?

Tijana: Zahvalna sam Vam na veoma preciznim i sadržajnim pitanjima. Sve ovo što ste naveli, svakom glumcu, bez obzira na status, je sigurno značajno. Meni, lično, utoliko više jer je došlo u presudnom trenutku i to uz osobu kojoj sam u potpunosti predala svoje poverenje po pitanju odluka o daljem toku karijere, a to je Jonathan English. 
Naime, moja uloga se razvijala, a ja sam postepeno bivala sve prisutnija kao lik, među postavom glumaca koji su nosioci serije. Značaj se dodatno povećava time što mi je od strane produkcijskih kuća “Electric Entertainment”, ” Arrowstorm Entertainment”, kao i “Balkanic media” upravo ukazano to poverenje. A sve to u uslovima strogog profesionalizma svih angažovanih. 

Koliko je drugačije snimati u vreme pandemije? 

Tijana: Snimanje u vreme pandemije, donelo je sa sobom gomilu procedura i pravila kojih se moramo pridržavati što zarad nas samih, a onda i dobrobiti cele ekipe. Ali sama procedura i magija koja se dešava nakon “akcije” je nešto što pandemija ne može da nam oduzme i izmeni. 

Da li ste i sami ljubitelj akcione fantazije, i da li je The Outpost i u tom smislu zanimljiv, jer se serije tog žanra ne snimaju na srpskom? 

Tijana: Ono što je za mene otkrovenje je upravo to što je ovaj projekat meni predstavio jedan žanr, koji mi je bio stran i ne tako blizak. Nisam se mogla nazvati ljubiteljem akcione fantazije, ali moje interesovanje je sada značajno veće, pogotovo sa svešću šta se sve moglo dešavati iza objektiva. 

Tijana Upcev Kostim
Tijana Upčeva kao Varlita

Vi kao Varlita (Warlita), kraljičina sluškinja, a potom i krčmarka, počeli ste s pojavljivanjem od druge sezone, kao što smo rekli, a prvi dan snimanja za Vas je bila masovna scena svadbe, gde ste imali priliku da upoznate skoro celu ekipu serije? Kakva je ekipa, šta biste nam zanimljivo po tom pitanju izdvojili, a da je u vezi sa vašim internacionalnim kolegama? Da li ste se sprijateljili?

Tijana: Čini mi se da je jedna od najbitnijih lekcija koju sam naučila od ove ekipe, upravo to što sam uvidela da kada su glumci zadovoljni sobom i onim što rade, nema prostora za takozvanu “glumačku sujetu”. Radimo jedni sa drugima i jedni za druge! Došla sam na set, ne znajući šta da očekujem, noseći jedan veliki upitnik sa sobom i nervozne noge koje nisu mogle da miruju ni pet minuta. U moru nepoznatog, dočekalo me je po koje poznato lice i ogromna ekipa glumaca u tom trenutku, koji su svojim stavom, duhovitošću i pristupačnošću, učinili da se od početka osećam dobrodošlo. Sada, nakon mnoštva snimajućih dana i trenutaka provedenih sa njima na setu i van njega, mogu da kažem da smo postali prijatelji. 

Upoznajmo se s Vašim likom. Warlita je prelepa mlada žena koju odlikuju hrabrost i lojalnost. Da li biste mogli da kažete da vas dve imate nešto slično? Koliko Vam je kostim pomogao da doživite tu ulogu, imajući u vidu da su kostimi nešto što je posebno interesanto u ovoj seriji?

Tijana: Kostimi dolaze uvek kao kruna svega osmišljenog za dati lik. On upotpunjuje sve ono što vi kao glumac uradite. Ivana Vasić English je kostimografkinja koja poznaje dušu apsolutno svakog lika i iz njega izvlači najbolje. Tako je i sa Warlitom. Warlita dobro poznaje granice, ali se ne boji da založi sebe zbog ljudi do kojih joj je stalo. Odanost i marljivost, kao njene najizraženije osobine, upotpunjene su upravo njenim haljinama, korsetima i nakitom koji joj daju sloj vrcavosti, misterioznosti, nekada naivnosti. Deluje kao nežni cvet, lepih manira, jedne kraljičine sluškinje, ali zna šta želi i veoma dobro osluškuje svoje instinkte, čini mi se da smo u tome najsličnije. 

S obzirom na to da je cela sezona snimana kompletno u Srbiji, da li ste i Vi bili na nekoj od lokacija u Srbiji, u okviru snimanja? Šta kažu stranci, šta im se dopada?

Tijana: Na žalost, jedino što me je mimoišlo je upravo snimanje na raznim lokacijama u Srbiji. Ali znam sa koliko su anegdota i utisaka dolazili sa lokacija. Znam da su bili neverovatno radoznali u ispitivanju kulturoloških razlika, koliko su bili voljni da čuju istorijske činjenice i priče koje smo sa njima delili. Srbija je postala njihov drugi dom.

Da li ste sarađivali sa rediteljem Milanom Todorovićem, koji je poznat publici po horor filmu Mamula, i na seriji The Outpost? Uopšteno, prenesite nam iskustvo u tom smislu, glumac/reditelj, na novom serijalu?

Tijana: Milana Todorovića upoznala sam još na snimanju filma “My Husband’s Double Life” Jonathana Englisha. Naša saradnja se od tada preplela na snimanju “The Outpost”, kao i na seriji “Urgentni centar”. Milan je reditelj koji je u stanju da uvek sagleda širu sliku, reditelj koji je u Outpostu, od naizgled jednostavnih scena napravio spektakl. Bio je još od druge sezone, jedno od meni poznatih lica. Rekla bih da imamo odličnu saradnju i puno razumevanja i podrške.

Tijana Upcev i Adam Dzonson
Tijana Upčeva i Adam Džonson (Adam Johnson) u Predstraži, kanal SCI FI, utorkom od 21h

Pored toga što ste još od početka karijere pokazali svoje glumačke sposobnosti, pre svega u pozorištu, odlično govorite engleski jezik i prelepo izgledate, moram da primetim. Da li je i razlog za Vaš potpis kao Tiana Upcheva to što svoju karijeru usmeravate kao inostranom tržištu?

Tijana: Hvala Vam puno na komplimentima! Uvek volim da istaknem to da je glumački poziv nepredvidiv, a ja sam ga birala upravo takvog, zato što sam neko ko ne želi da postavi sebi granice. Samim tim splet okolnosti, sreća i poznanstva koja su mi se otvarala na mom putu, vezivala su se upravo za saradnju, većinski, sa stranim produkcijama. Tiana Upcheva je moje ime koje je samo prošlo kroz pisani oblik prilagođavanja, kako upravo ne bi bilo ograničenja u usmeravanju moje karijere. 

Iako je protekla 2020. godina bila krizna, možemo da zaključimo da je za Vas ona bila prilično uzbudljiva, zar ne?

Tijana: Moram da kažem, veliko hvala 2020. godini!

Smatram da je neodgovorno podcenjujemo, iako mislim da je njen cilj bio upravo suprotno. Podsetila nas je na veoma bitne životne lekcije koje godinama već guramo pod tepih, postavljajući neke iskrivljene slike i standarde kao prioritete. Privilegija je bila raditi u ovoj godini. Zahvalna sam na tome što mi nije oduzeto upravo to uzbuđenje i polet tokom 2020. godine. 

U prilog tome ide još i „Klitemnestra“, diplomski film italijanskog reditelja Lombardelija, koji je snimljen na srpskom, a ušao je u polufinale Los Angeles CineFesta, prošle godine. Tu su, pored Vas, učestvovali studenti sa svih katedri Akademije umetnosti u Beogradu. Da li možete da nam kažete nešto više o tom filmu, bilo da je reč o saradnji među studentima, Vašoj ulozi… bilo šta što biste istakli kao važno i zanimljivo?

Tijana: “Klitemnestra” Giorgia Lombardelia je film čiji je proces nastajanja meni bio veoma drag. Tema uticaja višegodišnjeg nasilja nad jednom ženom, koju smo obrađivali, bila je veoma osetljiva i ponosna sam što su moje kolege, muškarci, izabrali upravo ovu temu kojoj su pružili puno pažnje. Na početku sam bila jedina devojka na projektu, što je takođe bilo jako važno za razvoj poverenja među ekipom. Mogu da kažem da sam se osećala maksimalno zaštićeno. Tijana je lik koji se divio Klitemnestri i njenom prelasku iz žrtve u poziciju osvetnice. U filmu naglašava da su slične, ali je jedina razlika što se Klitemnestra sveti zbog drugih, a Tijana zbog sebe. 

Da li smatrate da je domaća javnost dovoljno upoznata sa radom naših filmskih i televizijskih radnika u stranim produkcijama? Koliko je to vidljivo?

Tijana: Moram odgovoriti krajnje iskreno na ovo pitanje.

Domaća javnost je u minimalnim granicama informisana, ali i zainteresovana za rad naših filmskih i televizijskih radnika u stranim produkcijama. “Balkanic media” kao produkcijska kuća, učinila je mnogo da se o ovome priča i da se posao i mogućnosti šire. 

Smatram da će Srbija sve češće biti domaćin raznoraznim produkcijama iz sveta, jer je tamo negde prepoznat i cenjen kvalitet naših fenomenalnih i obrazovanih radnika i to neće moći još dugo da se zanemaruje.

Pored Tijane Upčev, u seriji Predstraža, glume i: Džesika Grin, Džejk Stormoen, Imodžen Voterhaus, Predrag Bjelac, Radivoje Bukvić…

FOTO: Aleksandar Letić za The Outpost