ćebata hleb testo

Domaća i vruća, ćebata iz sopstvene rerne

U slučaju da vam je jedna od novogodišnjih odluka među listom bila i naučiti mesiti hleb, jer ste rešili da se zdravije i provereno hranite, pozdravljamo odluku!

Mi smo baš za vikend spremili divnu, hrskavu i mirisnu ćebatu. Videćete, veoma je prosto za pravljenje a kombinacije sastojaka su nepresušne, jednostavno predivno!

Priznaćete, kada kupujete hleb u prodavnici i okrenete da pogledate sastojke koji isti sadrži, vrlo često se mnogima zavrti u glavi kada krene u pročavanje sadržaja i obuzme neverica da neki tamo tost sendvič može da traje recimo od danas do 28.februara! Onda lepo, ako ste rešili da prekinete agoniju, osvrnete se oko sebe, smestite u korpu brašno TIP 500, suvi kvasac, maslinke, beli luk, maslinovo ulje, vodu i so verujemo da imate kod kuće zato što ćete da napravite divnu, hrskavu ćebatu.

Bitno je da izaberete jednu čašu koja će vam služiti kao mera za vodi i za brašno. U plastičnu posudu je potrebno da se sipa dva čaše mlake vode i doda oko 3 grama suvog kvasca i promešati u vodi. Zatim odmah dodati i četiri čaše brašna i jednu kafenu kašičicu soli i laganim pokretima sve to lepo sjediniti. Kada se svi sastojci „povežu“ prekriti krpom ili folijom sadržaj i odložiti u frižider ili na terasu (sada je temperatura vazduha niža) i ostaviti da odstoji nekih desetak sati. Nakon „odmaranja“ testa, uključiti rernu na oko 200 stepeni. Iseckati zelene ili crne masline, u zavisnosti od toga ko šta više voli, pažljivo iste spustiti i ugurati u testo.

Testo nije potrebno razvlačiti/gnječiti, već samo prosuti u pleh. Najbolje ako stavite papir za pečenje jer nema bojazni da se bilo šta zalepi. Preko ćebate, pospite sitno iseckan beli luk ili ako više volite susam ili semenke. Sve zajedno skembate u rernu da se peče nekih 25 minuta do pola sata.

Opet zavisi od starosti, modela i jačine vaše rerne. Miris u vazduhu vas opominje da je vaša ćebata pri kraju i da je vreme da je izvadite iz rerne. Ostavite da se malo ćebata prohladi.

Dodajte preko ćebate maslinovo ulje. Uz ćebatu će sjajno ići domaći ajvar, feta sir, humus i još neke maslinka. Uživajte!

Foto: pixabay.com