Marija Jillings, Jazz SteamPunk - minđuše

Marija Jillings i njen nakit u stimpank stilu

Minđuše, prstenje, narukvice, broševi… inspirisani stimpankom (Steampunk) dostupni su kako kod nas tako i u inostranstvu. Nedavno smo mogli da ih vidimo na prodajnoj izložbi Katapult. Uskoro će u njima, takođe, moći da uživaj i dame u Španiji, Holandiji i Italiji…

Ukoliko volite da svoj izgled upotpunite nesvakidašnjim, ručno rađenim modnim detaljem, onda ćete sigurno poželeti da u svojoj kolekciji imate i komad u stimpank (Steampunk) stilu.

Modni detalji izrađeni od mehanizama starih ručnih satova, u stilu stimpanka, delo su Marija Jillings koja živi i stvara u Holandiji. Ovaj nakit je poznat pod imenom Jazz, koji kao brend postoji već dve godine. Marija je po profesiji ekonomski tehničar, ali je svoju kreativnost izrazila kroz neverovatne i jedinstvene modne detalje.

Stimpank (steampunk), kao žanr i životni stil, nije toliko zastupljen kod nas. Međutim, već na prvi pogled, i ako do sada niste imali susreta sa tim, zavolećete nakit u ovom stilu.

Marija Jillings nam u ovom razgovoru približnije objašnjava ovaj stilski pravac i otkriva nam kako možemo da ga uklopimo u svoj uobičajeni način odevanja:

LW: Kome su namenjeni modni detalji Jazz-a?

MARIJA: Modni detalji Jazz-a su namenjeni kako pravim poznavaocima Steampunk žanra, tako i ljudima koji cene ručni rad i drže do svog stila. Naši kupci su devojčice od 11 godina, pa sve do starijih dama.

LW: Koliko je stimpank poznat i popularan kao stil kod nas, a koliko u svetu?

MARIJA: Kod nas Steampunk kao (lifestyle) stil nije jos uvek otkriven, ali publika pozitivno reaguje na Steampunk nakit. Steampunk nakit možete da nosite uz bilo koji stil, zato ga pravi ljubitelji ručnog rada rado kupuju.

U svetu je Steampunk stil dosta razvijen, a posebno u Americi. Postoje mnogobrojne manifestacije posvećene ovom žanru, gde ljudi dođu u kostimima (tzv. cosplay) i upoznaju veliki broj istomišljenika. Mi imamo sreću da u avgustu 2012. prisustvujemo jednoj takvoj manifestaciji na kojoj ćemo da izložimo naše radove novoj publici.

Jazz SteamPunk prstenje

LW: Za koje prilike su namenjeni?

MARIJA: U zavisnosti od komada do komada, Steampunk može da bude namenjen za sve prilike. Bogatiji komadi sa više detalja i sa filigranskom pozadinom, kao i manžetne, prikladniji su za svečanije prilike. Jednostavnije komade, kao i većinu ukrasa sa epoksivnom smolom možete da nosite svaki dan.

LW: Koji materijale koristite, kao i koju tehniku pri izradi nakita?

MARIJA: U izradi Steampunk nakita koristimo razne metale, najčešće mesing, delove i mehanizme starih satova u kombinaciji sa raznim perlama, biserima, kristalima, i epoksivnom smolom. Koristimo razne tehnike kao što su varenje, lepljenje, obrada metala i tehniku izrade nakita sa epoksivnom smolom.

U kojim sve zemljama je dostupan brend Jazz?

MARIJA: U novembru ove godine izlažemo naš nakit na izložbi “I love fitting room” u Španiji, gde će svaki izlagač imati celu hotelsku sobu na raspolaganju da izloži svoje komade. U decembru idemo na sajam “Artigiano in Fiera” u Milano. To je najveći sajam ručnih radova u svetu.

U 2012. su nam u planu mnoge izložbe i sajmovi u Evropi, od kojih je jedna “Castlefest” u avgustu. Castlefest je cosplay festival koji se održava jednom godišnje u Holandiji. Ovu manifestaciju poseti oko 30.000 posetilaca, tokom četiri dana. Pored bazara koji se tamo održava, gde ćemo mi izlagati kao jedan od dva izlagača nakita, festival je upotpunjen raznim aktivnostima i koncertima.

Naš nakit se u Holandiji prodaje u radnji Handmade u Leeuwarden-u a uskoro i u Hub shop-u u Rotterdamu.

U septembru 2012., slike našeg nakita biće objavljene u knjizi “International Steampunk Fashions”, izdavačke kuće Schiffer Publishing Ltd. Iz Amerike. Ova knjiga će biti promovisana u celom svetu.

Jazz SteamPunk minđuše

LW: Koji predmet je najtraženiji?

MARIJA: Prema našem iskustvu, svaki komad nakita pre ili kasnije nađe svog vlasnika. Devojke najčešće kupuju nakit koji sadrži vilinog konjica, ali naš najtraženiji komad su minđuše “Pegasus wings”. One su u obliku krila sa mehanizmom sata i cirkonom po želji. Ove minđuše su jedan od komada koji će se pojaviti u gore pomenutoj knjizi.

LW: Gde devojke mogu da kupe Vaše proizvode?

MARIJA: U Srbiji devojke najčešće mogu da vide naše proizvode po prodajnim izložbama kao što su Sjaj, Katapult i Moda za poneti, a koje se održavaju jednom mesečno. Osim na izložbama, naš nakit možete pronaći u radnji Buchanans Irish Shop (Bulevar Kralja Aleksandra 12, Beograd), TC Pariski Magazin (Novi Sad) i u modnom studiu Kjara (Višnjićeva 7, Beograd).