Videoteka
foto: Tijana Janković-Jevrić

Sasvim drugačiji domaći film, “Videoteka”  premijerno na 52. FEST-u 

Poput čuvenog omnibus filma „Kako je propao rokenrol“ (1989), koji je kako takav obeležio jednu epohu, stiže nam još jedan srpski naslov, koji će zasigurno dobiti status kultnog filma, među publikom koja voli različito.  U pitanju je „Videoteka”, film reditelja Luke Bursaća, koji će premijerno biti prikazan u sredu, 28. februara od 19:30h u Cineplexxu Galeriji.

Ovo osvežavajuće ostvarenje posebno je i po tome što su njegove četiri različite priče nastale prema scenariju i u režiji isključivo jednog autora, a to najčešće nije slučaj kada je filmski omnibus u pitanju. Više o tome, na konferenciji za novinare, u okviru 52. FEST-a, govorili su, pored Bursaća i mlada glumica Tamara Isailović i glumac i muzičar Relja Popović.

Videoteka
Luka Bursać; foto: Tijana Janković-Jevrić

“Videoteku” bismo mogli da opišemo, prema rečima autora, kao ponoćni film. „Ovaj film je neka vrsta ljubavnog pisma jednom podžanru, koji je meni posebno inspirativan, a to je ponoćni film. To je jedan specifičan fenomen u američkoj kinematografiji s kraja sedamdesetih, početkom osamdesetih godina. U pitanju su bili filmovi nekog šokantnog, kontroverznog sadržaja, za koje nije bilo mogućnosti da se emituju u redovnim terminima, već su ih uglavnom prikazivali u ponoć, u ograničenom broju bioskopa. Tako bih rekao i da su mi autori, koji pripadaju toj struji,  bili veoma inspirativni, kao što su to: Kronenberg, Karpenter, rani radovi Linča, Žulavski… Romer, kome su omnibus filmovi postali trademark… Sama struktura tih filmova je bila slobodna, i to je nešto što je meni bila vodilja. To je žanrovska forma u koju sam želeo da upakujem svoj scenario,“ o omnibus filmu Videoteka, rekao je reditelj Luka Bursać, koji je režirao i filmove „Tmina“ i  „Afterparty“.

Videoteka
Relja Popović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Nakon igrane serije „Besa“, filmova „Parada“ i „Ordinary people“, Relja Popović je ponovo u glumi. O slobodi, koju je imao tokom igranja u novom filmu, odnosno u drugoj priči, kaže: „Sve vreme sam imao jedan prostor da se igram. Kada dobijem neku ulogu, gledam kako bih video šta je tu meni zanimljivo, šta bih imao da istražujem, da kopam malo po sebi. Volim da imam prostora da tragam, kako bi mi to putovanje bilo zanimljivo. Bio sam od početka procesa nastajanja filma tu, i video sam koliko je teško bilo da se sve to realizuje.“

Film je nastao uz podršku FCS-a, i u koprodukciji sa Apolonom.

Videoteka
Tamara Isailović; foto: Tijana Janković-Jevrić

Mlada glumica Tamara Isailović, koja je svoju prvu ulogu na filmu dobila putem kastinga, i to, kako sama skromno kaže, sasvim slučajno, takođe se složila da joj je tokom snimanja Videoteke, najviše prijala sloboda, koju je imala u tumačenju scenarija. 

Nakon premijere, shvatićete da glumica Isailović ni slučajno nije slučajno izabrana za ulogu u trećoj priči, jer tako upečatljiv krupni plan i prodoran pogled, nismo skoro videli na srpskom platnu. 

U filmu, koji je, osim u Beogradu, sniman na Kučajskim planinama, na Tari i u Majdanpeku, igraju još i Igor Benčina, Zoran Cvijanović, rumunski glumac Bogdan Farcas,  Miloš Miki Trifunović, Miona Marković…

Nakon neuspele pljačke, lokalni bandit pronalazi utočište u napuštenom video-klubu. Primoran da tu provede noć, odlučuje da pogleda tri filma koja će ga odvesti u čudesne svetove ispunjene herojima, zlikovcima i magijom.

Iako su njegove scene pune napetosti, a i u određenim trenucima i surove brutalnosti, Videoteka je film likovnosti, kadrova pažljivo osvetljenih i obojenih.

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography