Screen shot 2014 04 04 at 10.20.42

Dan domaćeg filma

Dan domaćeg filma održaće se 5. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 13 sati, a film koji će biti prikazan je «Cinema Komunisto» Mile Turajlić. Ulaz je slobodan.

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Film «Cinema Komunisto» nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. Kroz inserte iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, ekskluzivne intervjue i arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa. “Cinema Komunisto” istražuje mitove koji su podupirali Jugoslaviju i način na koji su se fikcija i stvarnost razišli sve do konačnog kolapsa; danas su od toga ostale samo scenografije koje trule u zaboravljenom filmskom studiju i filmski inserti o zemlji koja više ne postoji.