Iz Venecije Nicije dete 11 e1410169019145

Uspeh Ničijeg deteta u Veneciji

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je glavnu nagradu – Nagradu publike (RaroVideo audience award) koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“. U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

RaroVideo audience award se dodeljuje na osnovu glasova svih onih koji su gledali film na festivalu.

„Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga, još više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud. Sada mogu da kažem, da ovo dete više nije “ničije”, ono sada pripada Venecijanskom festivalu„ – izjavio je Vuk Ršumović.

Svetska premijera filma „Ničije dete“ održana je 4. septembara na Filmskom festivalu u Veneciji  u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je stojećim ovacijama i uzvicima „Bravo, bravo“ pozdravila ekipu filma.

Pored glavne, film je osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.

Priznanja koja je osvojio film „Ničije dete“ u Veneciji najveći je uspeh srpske kinematografije u ovom veku.