Miroslav Lakobrija i Ricard Stenli Foto Daniela Radojkovic 2
Miroslav Lakobrija i Ričard Stenli, Foto: Daniela Radojković

Prošetali zombiji i dodeljene nagrade na 17. Festivalu srpskog filma fantastike

17. Festival srpskog filma fantastike (FSFF) završen je u nedelju, 1. oktobra svečanom ceremonijom dodela nagrada i premijernim prikazivanjem filma „Osam očiju“ Ostina Dženingsa koji je u potpunosti sniman u Srbiji. Najboljom šminkerkom 10. Zombie Walka proglašena je Iva Gavrilović, a najbolji Junior šminker je Tara Đorđević.

Specijalni gost festivala bio je reditelj Ričard Stenli kome je Miroslav Lakobrija, direktor festivala uručio specijalnu nagradu „Koskar“ za životno delo. Stenli se zahvalio organizatorima festivala i publici u Srbiji koja prati njegov rad. „Ja sam živi dokaz da možete preživeti Holivud,“ naglasio je reditelj.

U takmičarskom programu festivala takmičilo se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta. O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sledećem sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac i Boris Trbić, dramaturg. Nagrade su dodeljene u međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj selekciji.

Ove godine uspostavljena je nova takmičarska kategorija “fantastični klinci” u okviru koje je dodeljena nagrada „Mali Koskar“ za mlade autore do 17 godina. „Malog Koskara” dobio je film „Tango za kraj“ autora Lazara Jovanovića.

Najbolji međunarodni film je ostvarenje „Međuvreme” rediteljke Guillaume Scaillet, dok je specijalno priznanje osvojio film „Poslednja porudžbina“ reditelja Joa Hanga Jina.

Film „Toni“ Sanjinа Maleševićа proglašen je za najbolji u regionalnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje dobio film „Oko svemira“ Kevina Mainentija.

U domaćoj konkurenciji „Koskara“ za najbolji film dobilo je ostvarenje „Zgažene“ Aleksandra Teokarevića, nagradu za najbolju režiju dobio je „Poslednji dan na zemlji“ Rajka Radovića, dok je ostvarenju „Bdenje“ Marka Marinkovića dodeljen „Koskar“ za najbolji scenario.

Nagrade ohrabrenja (encouragement awards) dobili su domaći filmovi „Alter Ego“ i „Veliki petak“.

Reditelj Ricard Stenli na 10. Zombie Walk foto Daniela Radojkovic
Reditelj Ričard Stenil na Zombi šetnji, foto: Danijela Radojković

Zombi šetnja, kao i sam FSFF tradicionalno imaju humanitarni karakter. U saradnji sa Dvoranom Kulturnog centra tokom festivala se prikupljaju sredstva za odeljenje dečije onkologije Insititututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nakon jubilarne šetnje dodeljene su nagrade za Miss Zombie Walka (Vanja Regoda) i Mister Zombie Walka (Saša, dok je Nori SFX bila zadužena za kostim i šminku), dok je najbolji kosplejer Ksenija Vukotić.