10 fest 2023 zatvaranje 050323 foto dusan milenkov 20230306 000741
foto: fest.rs

NAGRAĐENI FILM PURIŠE ĐORĐEVIĆA “USTA PUNA ZEMLJE“ ZATVORIO JE 51. FEST

Dodelom tradicionalnih FEST-ovih nagrada i premijerom filma ovenčanog nagradom Milutin Čolić, Usta puna zemlje – Puriše Đorđevića,  pala je zavesa na ovogodišnje 51. festivalsko izdanje.

Prema oceni Politikinog žirija, nagrada Milutin Čolić, pripala je reditelju najboljeg srpskog filma na 51.FEST-u  i poshumno je dodeljena Mladomiru Puriši Đorđeviću za film Usta puna zemlje, a nagradu je u ime porodice primio reditelj Radivoje Raša Andrić.

– U ime  Purišine ćerke Lidije zahvaljujem se žriju za nagradu koja nosi ime Milutina Čolića Purišinog priajtelja, ali i komšije iz Đure Salaja.

Puriša je u Politici i počeo kao novinar, ali ga je film brzo ščepao i ta strast nikada ga nije napustila. Ovaj film, po čuvenom romanu Branimira Šćepanovića, dugo je želeo da snimi, radio ga je sa strašću koja je bila jača od svega. Od svih njegovih 98 godina, radio je po svaku cenu, spreman i na kompromise do poslednjeg daha i sa velikom radošću. Iz te perspektive ovo njie samo negov film, ovo je njegova žudnja za životom – rekao je Raša Andrić, zet Puriše Đorđevića.

Nagrada za najbolji film Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana za najbolji euro- mediteranski  film u glavnom programu (FEDEORA) dodeljen je, jednoglasno, filmu Prokleti ne plaču reditelja Fizala Bulife.

Priznanje za najbolji evropski film po oceni publike dobila je Nina Ognjanović za film Ovuda će proći put, a nagradu joj je dodelio ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre.

Međunarodni žiri je jednoglasno doneo odluku da nagradu Nebojša Đukelić, za najbolji regionalni film u takmičarskom programu, dodeli rediteljki Seldžen Ergun, za debitantsko ostvarenje Sneg i medved. 

Zahvalivši žiriju na nagradi, a Festu na pozivu, te srpskom koproducentu Milošu Ivanoviću i srpskoj tonskoj ekipi za dobar film, Seldžen je navela da nagradu posvećuje tuskom narodu kome je, posle zemljotresa koji je zahvatio deset gradova i raselio pola miliona ljudi, potrebno ohrabrenje.

Međunarodni žiri Glavnog takmičartskog programa 51. FEST-a u sastavu reditelji Vinko Brešan i Laza Razanajatovo, te predsednica žirija – producentkinja Jelena Mitrović i glumci Jovana Stojiljković i Petar Benčina  posebno priznaje dodelio je  filmu Opstanak dobrote reditelja Rolfa de Hera, koji je svoje priznanje primio u sali MTS Dvorane.

– Hvala Beograde na ovoj časti. Posveđujem nagradu mladoj ekipi koja je sa mnom stvarala film, rekao je De Her. Priznanje za najbolji debi  51. FEST-a otišlo je Madžemi Husein za ulogu u filmu “Opstanak dobrote”, koju je u njeno ime primio Rolf de Her, rekavši:
– Čuo sam se sa Madžemi pre nekoliko sati i ona je bila toliko uzbuđena da je jedva mogla da govori. Ovo je njen prvi film, a pre toga nije ni kročila u bioskop. Rekla je da želi da se zahvalim svima. Rekao sam joj: “Misliš festivalu?” rekla je: “Ne, svima”. Pa hvala svima- rekao je Her.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je je Aiši Tebe za ulogu  u filmu Prokleti ne plaču, nagrada će biti naknadno uručena, a ona se video porukom zahvalila festivalu na priznanju.

Najbolju  mušku ulogu ostvario je Mohsen Tanabandeh za ulogu Shakiba u filmu “Treći svetski rat”, a ta nagrada će takođe biti uručena naknadno.

Najbolji scenario 51. FEST-a napisali su Izabel Pena i Rodrigo Sorogojen za film Zveri, dokje nagrada Beogradski pobednik za najbolji film i najbolju režiju idu u ruke reditelja Houman Sejedija za  ostvarenje Treći svetski rat, koji se zahvalio i festivalu i žiriju video porukom. Sve tri nagrade biće naknadno uručene.

51. FEST zatvorio je reditelj Radivoje Raša Andrć, a publika je imala priliku da vidi premijeru poslednjeg filma Puriše Đorđevića “Usta puna zemlje”.

Tokom trajanja festivala od 24. februara do sada videli smo više od stotinu filmova u šest selekcija. FEST je ove godine imao i dodatak, novi segment “FEST pro” namenjen profesionalcima, studentima i posebnim poštovsocima sedme umetnosti.

Od 6. do 12. marta održava se POST FESTUM, program FEST-ovih filmova koje publika može dodatno da pogleda u pet dvorana u Beogradu.