Screen Shot 2016 01 20 at 15.15.35

„Povratnik“ i di Kaprio glavni favoriti za Oskara

Hoće li ovogodišnja, 88. po redu dodela Oskara konačno doneti priznanje i za čuvenog glumca, saznaćemo u nedelju 28. februara.

Po osamdeset i osmi put, američka Akademija filmskih umetnosti će u nedelju dodeliti nagradu oskar za najbolja ostvarenja u više kategorija – najbolji film, najbolje glavne i sporedne uloge u muškoj i ženskoj konkurenciji, najbolji reditelj, najbolja sporedna uloga, najbolja fotografija… Po običaju, sve je odavno spremno za još jedan spektakl u Dolbi teatru u Holivudu gde će ceremoniju voditi čuveni komičar i glumac Kris Rok.

Kao i svake godine uoči dodele Oskara, svet bruji o favoritima a svoje viđenje predstojećeg spektakla dao je i naš poznati glumac Miloš Biković.

„Jedino mogu da kažem da je Leonardo di Kaprio vanserijski glumac koji je zaslužio Oskara, ali ne za ovaj film.“ – istakao je Biković i dodao da zbog priprema za snimanje novog filma u Rusiji nije bio u prilici da pogleda ni jedno ostvarenje osim „Povratnika“ koji je prema kladionici Mozzart glavni favorit u kategoriji za najbolji film sa kvotom 1,55.

Filmski kritičar Dimitrije Vojinov, potvrđuje ulogu favorita za film „Povratnik“ i daje svoju procenu u ostalim kategorijama.

„Povratnik definitivno za najbolji film, dok je naredni favorit Opklada veka. Leo za glavnu mušku ulogu, Bri Larson za glavnu žensku rolu, a Klubecki za fotografiju. Glavni favorit za najbolju animaciju je ‘U mojoj glavi’.” – u jednom dahu je izneo svoje mišljenje  Vojinov i dodao potom još jednu zanimljivost: „Ako ‘Opklada veka’ dobije Oskara za najbolji film, to će biti drugi slučaj u istoriji da film dobije tu nominaciju, a nijednog Oskara u nekoj drugoj kategoriji. To nije verovatno, ali je moguće, zato što ima jako bitnu PGA nagradu koja je dobra prognoza za Oskara. Sigurno će biti nekih presedana.”

Dugogodišnja novinarka Javnog servisa Srbije Sandra Perović ističe da je dodela Oskara idealna prilika za nju da konačno sastavi neki tiket u kladionici.

„Pre neki dan je bila Liga šampiona i gledam muškarce oko sebe sa tiketima, a sada i mene može da drži neizvesnost. Leonardo di Kaprio dobija sigurno Oskara, jedini je favorit. Za najbolji film ‘Pod lupom’, dok za najbolju režiju dobija Alehandro Gonzales Inaritu.”  – ističe Sandra Perović koja je tokom proteklih godina ispratila mnogo filmskih festivala. Ona ističe i uverenje da jedan favorit sigurno neće dobiti Oskara.

„I pored toga što je favorit (kvota 1,30) Silvester Stalone sigurno neće dobiti oskara za sporednu mušku ulogu.“

Spektakularno iznenađenje bilo bi da Oskara za najbolju mušku ulogu dobije Met Dejmon za rolu u filmu „Marsovac“. Kvota kladionice Mozzart za takav scenorio iznosti čak 100.

Čije će se prognoze ostvariti? Hoće li Leo konačno dobiti nagradu koja mu po mnogima odavno pripada? Ko će biti iznenađenje večeri? Saznaćemo u nedelju nakon još jedne nezaboravne večeri u Dolbi teatru.