kamcatka knjiga i film 25

Kamčatka: knjiga i film

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

7. mart, 19h, Mala sala DKSG-a

Predstavljanje romana Kamčatka, Marsela Figerasa (Marcelo Figueras), u prevodu Vesne Stamenković i izdanju Derete, zakazano je za četvrtak, 7. mart od 19h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad. Posle razgovora o knjizi biće održana i projekcija istoimenog filma prema scenariju Marsela Figerasa. Ulaz je slobodan…

Učestvuju: Sinša Kolarić, Aleksandar Šurbatović, Vesna Stamenković i Miroljub Stojanović

Roman Kamčatka je prvo delo jednog od najznačajnijih i najpopularnijih argentinskih pisaca objavljeno na srpskom jeziku. To je priča o odrastanju u vreme propadanja argentinske vojne hunte sedamdesetih godina XX veka. Roditelji desetogodišnjaka, uljuljkanog u svet superheroja i igara, pokušavaju svoje bežanje i skrivanje da predstave kao igru. Kamčatka je puna aluzija i humora, a glave romana naslovljene su školskim časovima, od prvog do petog: Biologija, Geografija, Jezik, Astronomija i Istorija.

Marselo Figeras je rođen 1962. u Buenos Ajresu, a živi u Barseloni. Koscenarista je filma Spaljeni novac koji je dobio filmsku nagradu Goja, a Los Anđeles Tajms ga je proglasio jednim od deset najboljih filmova u 2002. Figeras je napisao i scenario za film Kamčatka koji je nagrađivan u Havani, Vankuveru, Kartageni…, a bio je argentinski kandidat za Oskara 2002. Romani: Mali peronista, Vremenski špijun, Kamčatka, Bitka za zagrejavanje, Akvarijum, Godina koju sam proveo u opasnosti, Gus Veler razbija šablon (knjiga za decu).