gasa seprtlja dolazi kroz knjige

Gaša Šeprtlja dolazi kroz knjige, izložbu i film

Francuski instut u Srbiji, distributerska kuća 2i Film i izdavačke kuće Beli Put i Darkwood pozivaju u galeriju Francuskog instituta (Knez Mihailova 31)  na otvaranje strip izložbe Mabreee, izložba Gaše Šeprtlje! u utorak, 6. marta sa početkom u 19h. Izložba se sastoji od strip tabli i ilustracija čuvenog junaka nastalog iz pera Andrea Frankena. Podsetite se gegova iz stripa koji zasmejava generacije u iščekivanju beogradske premijere filma početkom aprila, i pogledajte među prvima trejler filma koji će predstaviti distributer 2i Film!

Gaša Šeprtlja“, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena (1924-1997), genija evropskog stripa i humora. Serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru i prati dogodovštine Gaše, „besposlenog junaka“, čiji dolaze iz lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se završava uništavanjem kancelarije. Strip je uvršćen u Mondov spisak „100 najboljih knjiga 20. veka“. A u aprilu nas očekuje i njegova ekranizacija u filmu “Gaša Šeprtlja” koji stiže u bioskope od 5. aprila u distribuciji 2i Film.

„Gaša Šeprtlja“ je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji izlazi od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove „Talični Tom“ i „Asteriks“. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog „Gaše“ na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća „Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“) i „Marsupilami“.

Izlazak sabrane edicije „Gaše Šeprtlje“ i najava novog igranog filma biće obeleženi izložbom i promocijom u utorak, 6. marta sa svečanim otvaranjem od 19h, u Francuskom institutu u Beogradu (Zmaj Jovina 11). Izložba traje do 4. aprila i ima dve celine. Najveći deo su Gašine ilustracije i table koje je crtao Andre Franken, a naporedo, Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlja radove stripara iz Srbije koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali svoju posvetu majstoru. Pored toga publika će videti premijerno trejler, postere i druge materijale iz samog filma „Gaša Šeprtlja“.

Na izložbi u Francuskom institutu biće ekskluzivno predstavljen i trejler novog francuskog igranog filma „Gaša Šeprtlja“, čija je svetska premijera zakazana za 4. aprila, uporedo sa domaćom u  distribuciji kuće „2i film“.

Istog meseca, 26-28. aprila, u Dečjem kulturnom centru Beograda biće održan „Gašin sabor“ – prvi festival karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa, posvećen ove godine Andreu Frankenu.