Anica Dobra e1429044212732

Film Enklava na Kosovu

Posle prošlonedeljnog uspešnog prikazivanja filma “Enklava” na severu Kosova (Lešak, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) ekipa filma seli se južno od Ibra.

Premijera će se održati u Domu kulture Gračanica 15. aprila. Posle toga, ekipa fillma koju sačinjavaju koproducent filma Jesenka Jasniger, glumci Anica Dobra, Milena Jakšić i četiri dečaka sa Kosova i Metohije (Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković i Milan Sekulić), kao i scenarista i reditelj filma Goran Radovanović, prikazaće film u Štrpcu (16. i 17. april), Prizrenskoj Bogosloviji (18. april), Dečanima, Goraždevcu, Velikoj Hoči, Orahovcu, Osojanu, Suvom Grlu itd.

Nakon veoma uspešne beogradske premijere na nedavno završenom FEST-u i izuzetnog prijema kod publike, koja je nakon projekcije u prepunoj Velikoj dvorani Sava centra ekipu filma nagradila ovacijama punim emocija, kao i nagrade žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci, koja je film proglasila za najbolji u selekciji Srpski film, Enklava je 19. marta ušla u preko 30 bioskopa širom Srbije (Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Užice, Kruševac, Jagodina, Smederevo…).

Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Film Enklava je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi.