Film Enklava u bioskopima

Film Enklava od 19. marta ulazi u preko 30 bioskopa širom Srbije (Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Užice, Kruševac, Jagodina, Smederevo…).

„Ono što me je najviše fasciniralo, pored suza uplakanih gledalaca i dugotrajnog aplauza, je rečenica kojom su mi ljudi najčešće prilazili: ‘Konačno film iz srpske vizure!’, kaže reditelj filma Goran Radovanović, i dodaje: „A među mnogobrojnim porukama najupečatljivija je ova koja rezimira kolektivni čin premijernog gledanja mog filma: ‘Konačno da sa projekcije srpskog filma izađem, a da se osećam kao čovek!“

Nebojša Glogovac o svojoj ulozi u filmu kaže:
“Već u scenariju me zaintrigirala ta dečija strana priče. Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu – za drugim čovekom, prijateljem, društvom. Vojislav je čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom – koji treba da živi i dve krave koje to omogućavaju. Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život?”