Screen shot 2013 11 06 at 09.42.59 e1417606426247

Novi mjuzikl Ženidba i udadba u Pozorištu na Terazijama

Novi mjuzikl “Ženidba i udadba”, koji će premijerno biti izveden 8. novembra u Pozorištu na Terazijama, nastao je prema komadu Jovana Sterije Popovića. Režiju i adaptaciju radio je Vladimir Lazić,  muziku je komponovao Momčilo Bajagić Bajaga, dok aranžman i orkestraciju potpisuje Aleksandar Lokner.

Mjuzikl “Ženidba i udadba” reditelj Vladimir Lazić nam prikazuje u žanru groteske. “Iako izvorno označena kao komedija naravi, “Ženidba i udadba” Jovana Sterije Popovića, gledano iz današnjeg ugla, najviše podseća na sapunsku operu o hromoj i dobrodušnoj devojci i stidljivom ali vrednom mladiću, sa srećnim krajem,” rekao je reditelj Vladimir Lazić.

Reditelju Laziću je ovo treći put da režira u Pozorištu na Terazijama. Njegove predstave su i “Visoka škola foliraže” i “Cigani lete u nebo”.

Glumački ansambl čine jedanaest glumaca i četiri balerine.

Julku, ćerku pristiglu za udaju glumi Mina Lazarević, a u ulozi njenih roditelja su Ljiljana Stjepanović i Duško Radović. Mladoženju Lazara u alternaciju igraju Ivan Jevtović i Žarko Stepanov.

Tekstovi songova, koje je pisao Željko Mijanović, slika su savremenog doba, odnosno predstavljaju podsmeh današnjim udavačama i mladoženjama.

Muzika u “Ženidbi i udadbi” je inspirisana Vojvodinom, ravnicom iz 19. veka, objasnio je njen kompozitor, rok muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, kome je ovo prvi put da radi muziku za mjuzikl. “Vojvodina je inspirativna kao tema jer je to miks različith muzika. Mislim da smo Aleksandar Lokner i ja uspeli da napravimo interesantnu muziku, i nadam se da će se ljudima dopasti,izjavio je Bajaga na konferenciji za novinare, održanoj povodom premijere.

Pesme u sebi imaju kabaretskog zvuka, uticaja rumunske, mađarske, srpske, bunjevačke muzike, a pomalo i ruske i ukrajinske. Numeru koju Bajaga izdvaja kao najboljeg predstavnika duha “Ženidbe i udadbe” je “Mladost”, koja je i omaž Arsenu Dediću.

Sterijin komad osvežen je i savremenom koreografijom, za koju koreograf Milica Cerović kaže da je spoj folklora i džez igre.

Iako je u nastajanju Ženidbe i udadbe polazište bila epoha, kostimi Snežane Šimić ipak imaju i savremenu notu. Scenograf je Dragan Lazić.

Ženidba i udadba niije prvi Sterijin komad na sceni Pozorišta na Terazijama. Do sada su bili izvođeni i Zla žena, Beograd nekad i sad, Pokondirena tikva, Rodoljupci…

Prva repriza mjuzikla  “Ženidba i udadba” je 9. novembra.