opatica

Domaći i regionalni horori rame uz rame sa inostranim

Na četvrtom Dead Lake Horror & Wine Festivalu, koji će se održati od 20. do 22. septembra pod sloganom „Noći horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, biće prikazana zapažena ostvarenja horor žanra, među kojima dva domaća , kao i četvrti nastavak “Predatora”, samo nedelju dana posle svetske premijere!

Na otvaranju Dead Lake Horror&Wine Festivala, u četvrtak, 20. septembra u 20 časova, biće prikazan svetski horor hit “Opatica iz pakla”, reditelja Korina Hardija.  “Opatica iz pakla” je deo filmskog serijala “Prizivanje zla”, a širom sveta je ovaj film još pre prikazivanja dobio epitet “najstrašnije horor priče”. Ovoga puta priča se odvija u Rumuniji, u kojoj se sveštenik iz Vatikana, istražujući samoubistvo časne sestre, suočava sa demonskom silom koja teroriše ljude. Film će biti prikazan u čast Maksima Aleksandra, dobitnika nagrade “Bela Lugoši”, koji je bio direktor fotografije na ovom filmu. Film već obara rekorde u gledanosti.

Iste večeri, u 22 časova, biće prikazan višestruko nagrađivani film talentovanog Prestona de Fransisa “Uništi me”iz 2017. Kada Aleksandra, na nagovor svoga dečka, prihvati da bude deo organizovanog tematskog kampovanja u okviru koga počinje stravičan “escape room”, vrlo brzo shvata da će se izvući živa jedino ako nastavi da igra iru po svojim pravilima. Film je do sada osvojio 13 nagrada na festivalima.

Drugo veče festivala, petak, 21. septembra u 20 časova, otvara film “Egzorcizam”hrvatske rediteljske zvezde Dalibora Matanića. Publika će videti prvi Matanićev izlet u horor žanr. Koreni ovog ostvarenja leže u istoimenoj pozorišnoj predstavi koju je Matanić postavio u pulskom Istarskom narodnom kazalištu.Za vreme rada na njoj, ekipa je saznala za slučaj devojke iz Pule nad kojom je, navodno, izvršen obred isterivanja đavola. Ekipa predstave je pokušala da sazna više, no slučaj je, kažu, zataškan i službeno se ništa nije dogodilo.

Nastavili su s istraživanjem i došli do podataka da se po hrvatskim crkvama redovno, na mesečnoj pa i nedeljnoj bazi, održavaju molitve za čišćenje, ali i pravi egzorcizmi. To je bilo polazište za film u kojem obred egzorcizma zapravo funkcioniše kao okidač za promene na višem društvvenom nivou. Na projekciji filma se očekuje prisustvo autora.

Nakon hrvatskog filma sledi, od 21:45, kratki ispitni film druge godine filmske produkcije FDU “Žetva”reditelja Aljoše Dakića, horor sa motivima slovenske mitologije. Mladi par, Nemanja i Irena, dolaze u misterioznu kuću u selu Slavorovo u kojoj ih goste Veselin i njegova žena Jovanka, slovenski pagani koji se drže radikalnih drevnih običaja.

Glumačku ekipu predvodi Predrag Peđa Bjelac, jedan od naših najuspešnijih glumaca u inostranstvu. On je rado izašao u susret studentima i pokazao veliku želju za saradnjom.

Poslednji film druge večeri, od 22 časa, biće nemački horor “Replace”reditelja Norberta Kila, po scenariju kultnog autora Ričarda Stenlija.Ovaj film postavlja pitanje dokle smo spremni da idemo kako bismo održali kult mladosti i lepote? Ovo je, dakle, još jedan film o kultu mladosti i lepote, ali ovog puta sa drugačijim obrtom. Protagonistkinja Kira Mabon je deo super-tajnog visokotehnološkog medicinskog eksperimenta koji ima za cilj trajno podmlađivanje svojih pacijenata. Međutim, Kirin karakter vodi priču ovog filma do dna misterije.

Poslednji dan, subota, 22. septembar, otvoriće u 18 časova film “Predator: evolucija”reditelja Šejna Bleka, četvrti u franšizi “Predator”. Na Dead Lake&Wine Festival dolazi samo nedelju dana nakon svetske premijere.

Od dalekog svemira do ulica predgrađa, lov se ponovo vraća kući, ali su sada lovci svemira jači, pametniji i smrtonosniji nego ikada pre, budući da su se genetički nadograđivali sa DNK materijalom drugih vrsta. Kada mladić slučajno aktivira svoj povratak na Zemlju, samo brižna posada bivših vojnika i nezadovoljni učitelj mogu sprečiti kraj ljudske rase.

U 20 časova biće prikazan domaći film “Ederlezi Rising”reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Autori su ga okarakterisali kao prvi pravi srpski naučnofantastični film, te pionirski poduhvat u srpskoj kinematografiji. Film donosi priču o astronautu poslatom na dugu intergalaktičku misiju. Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji, i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Reč je o kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na današnji. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači Stoja, američka glumica srpskog porekla najpoznatija po ulogama u porno-filmovima, ali i društvena aktivistkinja, feministkinja i kolumnistkinja. Na projekciji se očekuje iprisustvo autora.

Festival će zatvoriti film špansko/francuske koprodukcije “Hladna koža”reditelja Ksavijera Gensa. U filmu, koji će se prikazivati od 22 časa, glavni lik filma, Prijatelj, 1914. godine dolazi na zabačeno ostrvo kao zamena za prethodnog meteorologa, gde shvata da njegov prethodnik nije tek tako nestao već da mu se desilo nešto puno gore. Pored njega, jedini stanovnici na ostrvu su Gruner, nasilni svetioničar i Aneris, njegov ljubimac. Filmse našao na listama najboljih horora prošle godine, i u pitanju je film koji priziva atmosferu priča strave i užasa čuvenog pisca Hauarda F. Lavkrafta.

I na ovogodišnjem festivalu posetioci će moći da uživaju u najboljim srpskim vinima, kao i u kvalitetnom muzičkom programu. Svako veče, uz projekcije filmova, biće organizovan i prateći muzički di džej program.
Posebno izdvajamo afterparty u subotu. 22. septembra, kao završno veče festivala, kada će svi posetioci našeg festivala, kao i učesnici vinskog maratona, moći da proslave uspešnu trku i završetak festivala.

Krajolik Palićkog jezera sa prelepim parkom i misterioznim starim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazijasa svojom otvorenom scenom, savršena su lokacija za održavanje jedinstvenog horor festivalau Srbiji koji prikazuje najbolje horor filmove iz celog sveta, uz fantastična vina iz Srbije i regiona.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.