Slobodna zona 9 txt 1920x1080 e1409143528167

9. Slobodna zona

Filmski festival Slobodna zona održaće se po deveti put od 7. do 13. novembra u Dvorani Kutrunog centra Beograda i u Domu omladine Beograda. Na programu su angažovani dokumentarni i igrani filmovi, pobednici svetskih festivala. Ove godine, deo festivalskog programa moći će premijerno da vide i gledaoci u Novom Sadu i u Nišu.

Festival otvara film Sofi Fajns “Perveznjakov vodič kroz ideologiju”, u kome glavnu ulogu naratora i vodiča preuzima najkontraverzniji filozof današnjice Slavoj Žižek, u četvrtak, 7. novembra u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U goste dolazi jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej, koji će nam predstaviti najbolje naslove sa ovogodišnjeg festivala. Program će premijerno otvoriti pobednički film Mati Diop „Hiljadu sunaca“, a specijalan gost će biti direktor festivala Žan Pjer Rem koji će u Beogradu održati i Master class.

“Posebnu pažnju ove godine festival će posvetiti osetljivim pitanjima LGBT zajednice u delu programa pod nazivom „Izvan zidova“. Publika će imati priliku da pogleda dva izuzetna i pre svega provokativna filmska ostvarenja tim povodom. „Stranac sa jezera“ je dobio Nagradu za režiju u okviru selekcije Izvestan pogled na filmskom festivalu u Kanu i prati strastvenu ljubavnu priču između Mišela koji je izuzetno atraktivan, potentan i smrtonosan i Franka koji se zaljubljuje u njega iako to sve zna. Drugi film „Žores“ je slobodno možemo reći filmsko remek-delo u kome nas reditelj Vinsen Dietre upoznaje sa pariskom četvrti Žores i ljudskoj težnji da u sebi uravnoteži emocionalno i političko”, reči su selektora festivala Branke Pavlović, i Rajka Petrovića.

Ovogodišnji govorni program festivala “Noćni razgovori” baviće se temama kao što su “Migranti u našim životima”, “Sklad nasilja” i “Subverzija i kooptacija” biće pomenuti film “Žores”, film “Sutra” o kontraverznoj umetničko-aktivističkoj grupi Vojna, ali i “Časovi harmonije” koji tretira vrlo važno pitanje za Srbiju danas – pitanje nasilja između učenika u srednjim školama.

Urednik razgovora, kao i prošle godine biće Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

“Slobodna zona će i ove godine biti mesto okupljanja najboljih dokumentarista iz regiona, pa će se beogradskoj publici sa najnovijim filmovima predstaviti Srđan Keča sa filmom ”Bijeg”, Petra Seliškar sa filmom “Mama Evropa” i Nebojša Slijepčević sa festivalskim hitom “Gangster te voli”. Dubravka Ugrešić je prošle godine kao Gost selektor festivala znatno obogatila festivalski program, a to se ove godine očekuje od Vetona Nurkolarija, programskog direktora jednog od najvažnijih festivala u regionu – Dokufest iz Prizrena, koji će nam predstaviti, za našu publiku, potpuno nepoznatu kosovsku produkciju”, kažu selektori festivala Pavlović i Petrović.