Festival Box Office u Parizu

Nakon uspešnog predstavljanja beta verzije platforme FBO – Festival Box Office na Berlinalu u februaru ove godine, održana je nova prezentacija FBO u Parizu u saradnji sa Europa International, mrežom međunarodnih filmskih distributera.

Uz podršku Unifrance-a u čijoj zgradi je održana prezentacija, bili su prisutni mnogobrojni agenti međunarodne prodaje prava, između ostalih i predstavnici poznatih kuća kao što su Unifrance, Pyramide Films, MK2, Festival Agency, Gaumont, Urban Distribution, Les Films du Losange, Films Distribution, Indie Sales i Wide Management. Platformu su predstavili Miroslav Mogorović – idejni tvorac, Vladimir Klar, tehnički direktor platforme i Sonja Topalović, koordinatorka projekta.

FBO – Festival Box Office je internet platforma koja na jednom mestu sakuplja podatke i brojke o prikazivanju filmova na festivalima širom sveta. Kao interaktivna platforma, obezbeđuje kvantitativne podatke o filmskim projekcijama na festivalima (broj posetilaca, broj festivalskih projekcija, broj festivala na kojima je film prikazan, prosečnu popunjenost sale, pojedinačan i ukupan prihod filma…).

Ovakva baza podataka je od velikog značaja za čitavu filmsku industriju, budući da omogućava detaljnu evaluaciju uspešnosti filmskih ostvarenja na festivalima, reakcija publike, kao i praćenje komercijalnog uspeha filmova na festivalima. Detaljan pregled festivalskog nastupa filmova koji FBO – Festival Box Office nudi predstavlja moćno sredstvo za širi razvoj distribucije filmova, kao i za bolju organizaciju festivala.

Održana prezentacija u Parizu je deo priprema za predstavljanje platforme FBO – Festival Box Office na predstojećem filmskom festivalu u Kanu. FBO – Festival Box Office je partner filmskog marketa u Kanu (Marché du Film) u organizaciji programa Festival Mixer, koji se prvi put održao prošle godine, a ima za cilj umrežavanje festivalskih profesionalaca iz celog sveta.

Takođe, platforma FBO – Festival Box Office biće predstavljena na filmskom festivalu u Kanu šefovima evropskih filmskih fondova, a u cilju ostvarivanja saradnje na daljem razvoju ove značajne internet platforme.

Projekat FBO – Festival Box Office je razvijan u okviru prvog izdanja filmske radionice SOFA – School of Film Agents 2013. godine i u saradnji sa evropskom mrežom međunarodnih distributera Europa International. Projekat je dobio podršku za razvoj od fonda Saveta Evrope Eurimaž, kao i od Filmskog Centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja.