Screen Shot 2016 01 18 at 23.35.41

Zemlja bez zakona najbolji debitantski film

Udruženje filmskih kritičara Londona (London Film Critics’ Circle) dodelilo je nagradu za najboji debitantski film u 2015. rediteljskom prvencu mladog irskog reditelja Džona Meklina, koje se nakon dva kratkometražana filma okušao i u dugom metru filmom ZEMLJA BEZ ZAKONA (Slow West).

Ovaj vestern, koji će beogradska i novosadska publika imati prilike da pogleda na predstojećem festivalu britanskog filma “Film and Chips”, našao se i na listi 50 najboljih filmova u 2015. koju je objavio list Gardijan. ZEMLJA BEZ ZAKONA je na 24. mestu, ispred filmova kao što su JASTOG (The Lobster), POBESNELI MAX: PUT  BESA (Mad Max: Fury Road),  U MOJOJ GLAVI (Inside Out), ČOVEK PTICA (Birdman), BLACK MASS, SIKARIO (Sicario), RVANJE SA LUDILOM (Foxcatcher), MACBETH (Macbeth) i STIV DŽOBS (Steve Jobs).

Film prati putovanje mladog Škota (Kodi Smit Mekfi) kroz Ameriku 19. veka u potrazi za devojkom koju voli. Na tom putovanju ga prati odmetnik od zakona (Majkl Fasbender) i  zajedno se suočavaju sa “Divljim zapadom”. Film je dobitnik glavne nagrade žirija na festivalu u Sandensu.

Pored toga, Udruženje filmskih kritičara Londona dodelio je i nagradu za najboljeg britanskog glumca Tomu Hardiju za uloge u filmovima LONDON ROAD (koji će takođe biti prikazan na “Film and Chips”), POBESNELI MAX: PUT BESA (Mad Max: Fury Road), LEGENDA (Legend) …

Beogradska i novosadska publika biće u prilici da filmove ZEMLJA BEZ ZAKONA (Slow West) i LONDON ROAD (London Road)  pogleda u okviru festivala britanskog filma “Film and Chips” od 21. do 24. januara. Pored ova dva naslova, na programu festivala je još devet premijernih filmova najnovije britanske produkcije. Festival se realizuje u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu.

Cena ulaznice za sve projekcije je 250 dinara.