fbpx

Gotik horor dokumentarac otvorio 7Veličanstvenih

Gotik horor dokumentarac “Levijatan” otvorio je sinoć, 30. januara jubilarno deseto izdanje Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7Veličanstvenih. Festival traje do srede, 5. februara u Sava centru, a na programu je ukupno sedam premijernih filmova koji će biti prikazivani u terminu od 20h.

“To čudo koje se zove Festival 7Veličanstvenih je ustvari prostor u kojem svi mi zajedno, ove godine u sedam dana, ulazimo u Evropsku uniju. Bez ikakvih pregovora, bez dogovora i političkih proračuna, evo nas svaki put u Evropi potpuno, sa obe noge. Tu smo i osećamo da učestvujemo u tome što je Evropa i evropska kultura”, rekao je na otvaranju festivala 7Veličanstvenih njegov direktor Zoran Popović.

Publici se ovom prilikom obratio i selektor 7Veličanstvenih Danac Tue Stin Miler, pozvavši je da pozdravi jubilarno deseto izdanje festivala glasnim usklikom tri puta ura, što su ljubitelji dokumentaraca s simpatijama i učinili.

Film koji je otvorio 7Veličanstvenih gotik horor dokumentarac “Levijatan” najvaljivan je kao eksluzivno ostvarenja. U njemu nema izgovorenih reči, a priča se odvija na ribarskom brodu blizu obale Novog Bredforda u SAD-u. “Levijatan”, nazvan po biblijskoj morskoj nemani, delo je autora Švajcarskinje Verene Paravel i Britanca Lisjena Kastenja-Tejlora. Autori su antropolozi i predavači na Harvardu. Ovo ostvarenje, za koje kažu da je film nove vizuelne epohe, najavio je ono što festival 7Veličanstvenih uvek predstavlja, a to je ono neočekivano.

Pored “Levijatana”, i ostala ostvarenja karakteriše ekskluzivnost.

Kao najeksluzivniji od svih predstavljen je drugi film na programu “Svet je naš”, danskog reditelja Mahdia Fleifela. Ovaj film, koji opisuje život u palestinskom zatvoru biće prikazan večeras, 31. januara od 20h u Sava centru.

Zatim, tu je i šokantan film “Moja mama, moje tate i ja”, reditelja Pol-Žilijena Robera, koji govori o najvećoj slobodnoj komuni u Evropi, u kojoj je i sam reditelj odrastao, a koji će biti prikazan u subotu, 1. februara.

Film “Kuća radija”, reditelja Nikole Filibera,  remek-delo i velika pohvala radiju, biće prikazan u nedelju, 2. februara.

Film “Svakodnevna pobuna”, reditelja braće Riahi, prikazuje globalni fenomen građanske neposlušnosti (ponedeljak, 3. februar), dok dokumentarac “Moje stvari”, režija Petri Lukainen, tumači šta je to što je zaista čoveku u životu potrebno (utorak, 4. februar).

Festival zatvara, kako je najavljeno, veliki dokumentarni spektakl, film “Veze vere”, jednog od najznačajnijih indijskih autora Pana Nalina, u sredu, 5. februara u 20h.

More Stories
Psihoza u 4.48