WeIO 1 e1410262624623

WeiO u Novoj Iskri       

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Draško Drašković, inženjer interaktivnih tehnologija baziran u Parizu, predstaviće, u četvrtak, 11. septembra u Novoj Iskri, “WeIO”, inovativnu hardversku i softversku platformu za protitipovanje i lako programiranje i povezivanje interaktivnih objekata.

WeIO platforma može imati različite primene u domenu razvoja priozvoda i interaktivnih usluga, umetničkih projekata i povezivanja digitalnog i fizičkog dizajna.

WeIO je inovativna hardverska i softverska platforma otvorenog koda za brzo prototipovanje i kreiranje bežično povezanih interaktivnih predmeta, korišćenjem popularnih programskih jezika kao što su HTML5 ili Python. Sa WeIO-m se pravljenje povezanih, interaktivnih predmeta pojednostavljuje do nivoa pravljenja običnog web sajta.

WeIO otklanja teškoće i tehničku kompleksnost sistemskog programiranja na niskom nivou, čineći dizajn predmeta jednostavnim za prototipovanje. Na taj način korisnici se mogu fokusirati isključivo na dizajn i inovaciju. Koristeći WeIO, svako sa lakoćom može kreirati predmete koji detektuju okruženje (senzori) ili deluju na okruženje (aktuatori) daljinski ili sa bilo kog uređaja (PC, mobilni telefon ili tablet). Na taj način možete očitavati temperaturu, detektovati pokrete, kontrolisati svetlo, pomerati servo-motore i raditi mnoštvo interesantnih stvari, čineći vaše predmete interaktivnim i povezanim. Pored toga, sa lakoćom možete kreirati i raznovrsne grafičke interfejse koristeći HTML5.

Dodatna prednost WeIO pltforme je mogućnost muti-procesnog izvršavanja, a na taj način “pametni” predmeti mogu obavljati više zadataka simultano. WeIO se sastoji iz razvojne elektronske ploče i WeIO razvojnog okruženja (IDE), lokalno servirane (ne iz cloud-a) web aplikacije koja omogućava kontrolu ulaza i izlaza na razvojnoj ploči direktno iz browser-a.

Predavanje Draška Draškovića biće održano u Dizajn inkubatoru Nova Iskra (Gavrila Principa 43), u četvrtak 11. septembra sa početkom u 17.30 časova. Ulaz je slobodan.