IVANOV VOLKOV

Volkov teatar u Beogradskom dramskom pozorištu

Saradnja sa Volkov teatrom – Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja nastavlja se i ovog proleća – 15. i 16. maja na Sceni “Rade Marković” BDP-a izvešće dve predstave nastale po komadima Antona Pavloviča Čehova: “Ivanova” u režiji Valentina Tepljakova, Valerija Kirilova i Evgenija Marčelija, te “Dve komedije o ljubavi” (“Medved” i “Prosidba”), u režiji Valerija Kirilova.

To su rani Čehovljevi komadi – „Ivanov“ je njegova prva izvedena celovečernja drama iz 1887. godine, a komične jednočinke „Medved“ i „Prosidba“ napisane su godinu dana kasnije i obično se igraju zajedno. Popularnost veselih Čehovljevih skaski – u Volkov teatru povezanih u predstavu pod nazivom „Dve komedije o ljubavi“ dokazuje i činjenica da se ovaj projekat igra već 12 godina, od 2004. „Ivanov“, sa druge strane, je njihova nova produkcija, premijerno prikazana decembra prošle godine..

“Dve komedije o ljubavi” su okupile najbolje glumce Volkov teatra, svaku ulogu glumi prava zvezda, pretvarajući predstavu u vatromet najzabavnijih šala. Igraju: Tatjana Maljkova, Sergej Cepov, Valerij Sokolov, Valerij Kirilov i Irina Sidorova.

“Ivanov” je priča sasvim Čehovljevog čoveka – umornog, pa čak i iscrpljenog, koji traži u sebi nadu na novi život. I jedna od najdubljih uloga Narodnog glumca Rusije Valerija Kirilova, u kojoj Kirilov, obično glavni izvor aktvnosti i energije na sceni, pokazuje sasvim drugačiju stranu. Ova predstava ubedljivo dokazuje, kako je pogled doktora Čehova na ljudske muke savremen i zastrašujuć. Prazan i uništen Ivanov se bori za svoje “ja” sa demonima, koji ga okružuju, sa besmislom, a i sa ženama, koje ga muče svojom požudnom strašću, svojom pohlepnom željom da zadobiju njegovu dušu. Igraju: Valerij Nikolaev, Aleksandra Čilin-Giri, Irina Naumkina, Anatolij Peškov, Andrej Zubkov, Oleg Pavlov, Natalija Asankina, Semjon Ivanov, Tatjana Maljkova, Tatjana Isaeva i drugi.