Divanhana

Festival Poezika – Novi kantautorski talas

Četvrto izdanje festivala Poezika održaće se u Kulturnom centru Novog Sada 3. 4. i 5. juna. Poezika je muzički festival regionalnog karaktera . Okrenut je prvenstveno kantautorima, autentičnim muzičkim i pesničkim ličnostima, ali i bendovima kojima tekstovi nisu manje važni od muzike.

Na festivalu nastupaju već afirmisani muzičari, zvezde u usponu, kao i mladi talenti. Tokom prethodnih godina, publika je imala priliku da vidi neke od najznačajnijih autora u regionu ‒ Damira Imamovića, Krisa Ekmana, Goribor, Stray Dogg, Ninu Romić, Svemir, Milana Glavaškog i Rebel Star, Saru Renar, Jovanovića, Katarinu Juvančič i Dejana Lapanju, Draganu Zarevsku i mnoge druge.

Četvrti festival regionalne autorske muzike Poezika predstaviće publici novi kantautorski talas. Kantautorska muzička scena u regionu doživljava pravu ekspanziju, sve je više snažnih autora ali i publike koja prati i voli rad ovih talentovanih muzičara. Na četvrtom festivalu  predstaviće se muzičari koji su već stekli naklonost publike i popularnost, kao i oni pred kojima je velika muzička budućnost. Grupa Ti, Ana Ćurčin, Lovely Quinces, Kralj Čačka jesu prave zvezde u usponu, a pored njih predstaviće se i bend Divanhana, koji tradicionalnu muziku Balkana predstavlja na upečatljiv, samosvojan način kao i Dijana Stena koja svoje tekstove piše i peva na italijanskom.

Muzički festival Poezika nastavlja sa otkrivanjem talentovanih autora i kantautora u regionu. U toku je glasanje, a na konkurs festivala prijavilo se preko pedeset autora iz regiona. Dva pobednika – jedan po izboru stručnog žirija u sastavu  Dušan Strajnić (Stray Dogg) – muzičar, Miloš Zubac – muzičar i književnik, Janja Lončar – kompozitor, Miloš Drobnjaković – muzički producent,  a drugi po izboru publike koja glasa na strani Magazina Poezika  www.magazin.poezika.com – otvoriće programske večeri festivala i predstaviti svoje stvaralaštvo publici u Novom Sadu.

Svake godine u filmskom delu festivala publika ima priliku da vidi izuzetna filmska ostvarenja koja se bave autentičnim muzičkim autorima. Ove godine biće prikazan  dokumentarni film Maske, autorke Brankice Drašković, o piscu i muzičaru Slobodanu Tišmi.

Film predstavlja umetničke maske Slobodana Tišme – pesnika, konceptualiste, rok muzičara, performera i književnika, jednog od najistaknutijih novosadskih umetnika.

Ulaz na festival je besplatan.