GAK Visegradska
Poklon Blic fondacije Srce za decu i Telenora.

Skrining za proveru sluha kod beba, poklon Blic fondacije “Srce za decu” i Telenora

Posetom Klinici za Ginekologiju i akušerstvo u Beogradu uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija “Blic fondacije” –  “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Neonatologiji Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije danas je uručen trinaesti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba zahvaljujući Telenor fondaciji. Od sada, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u ulici Koste Todorovića 26, na Klinici za neonatologiju biće proveren sluh.

Pomoćniku direktora za neonatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije prim dr Tatjani Nikolić, aparat je uručila  Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbija.

Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija, Dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor Ringier Axel Springer i upravitelj Blic fondacije, Prim Dr Tatjana Nikolić, pomoćnik direktora Klinike za neonatologiju
Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija, Dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor Ringier Axel Springer i upravitelj Blic fondacije, Prim Dr Tatjana Nikolić, pomoćnik direktora Klinike za neonatologiju

Tom prilikom Ingeborg Øfsthus je rekla: „Mi u Telenoru verujemo da nove tehnologije i digitalna rešenja mogu da naprave značajne pomake u životu društveno ranjivih grupa. U Srbiji trenutno ima oko 30 hiljada gluvih i preko 100 hiljada nagluvih osoba. Krajem prošle godine pokrenuli smo inicijativu sa ciljem da tim osobama omogućimo potpunu socijalnu inkluziju. U okviru te inicijative otvorili smo Telecentar, prvi onlajn prevodilački centar za znakovni jezik na Balkanu a u planu imamo i da obezbedimo uređaje i internet saobraćaj za više domova za decu koja imaju probleme sa sluhom. Kada smo saznali za ovu akciju odlučili smo da podržimo Blic Fondaciju u nameri da obezbedi potreban broj uređaja za rani skrining sluha za sva porodilišta u Srbiji. Osim uređaja namenjenih porodilištu u Višegradskoj ulici, nabavićemo još dva uređaja za porodilišta u Smederevu i Kikindi. Nadamo se da ćemo ovim akcijama zajednički uspeti da promenimo statistiku i obezbedimo kvalitetniji život osobama koje imaju problem sa sluhom2.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, rani skrining sluha kod novorođenčadi omogućava nam da pružimo pomoć deci sa oštećenim sluhom u momentu koji obezbeđuje visok nivo rehabilitacije.

Dr Tatjani Nikolić, pomoćnik direktora za neonatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije kojoj je uručen aparat, tim povodom je izjavila: “Klinika za neonatologiju se zahvaljuje Blic fondaciji povodom  donacije aparata za skrining sluha u svoje ime i u ime kolega sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo na donaciji aparata za skrining sluha. Poremećaj sluha se, po statističkim podacima,  očekuje kod troje od hiljadu novorođene dece, što bi u našem porodilištu bilo oko 20 novorođenčadi godišnje. Znamo da deca počinju da upoznaju svet oko sebe i uče već u  prvim minutima  po rođenju, a sluh im je u tome dragocen. Očuvan sluh je jedan od preduslova za adekvatan razvoj govora, komunikaciju  sa okolinom i shodno tome mentalni razvoj deteta. Postavljanje sumnje i dijagnoze poremećaja sluha u najranijoj životnoj dobi je izuzetno teško. Oko polovina ove novorođenčadi nema nikakav faktor rizika, koji bi naveo roditelje i pedijatre da obrate posebnu pažnju na slušnu funkciju. Uz to, neka deca  reaguju na zvuk, ali nemaju dovoljno razvijen sluh. Stoga je Američka akademija za pedijatriju preporučila da se svakom novorođenčetu, pre izlaska iz porodilišta uradi pregled sluha. Deca, kod koje se postavi sumnja na poremećaj slušne funkcije, bi se uputila na detaljnu dijagnostiku, i po potrebi, rani tretman poremećaja sluha. Na ovaj način možemo pomoći deci da blagovremeno prevaziđu svoj problem, uspešno komuniciraju sa okolinom i pravilno se razvijaju. Stoga se u ime približno 7.000 beba koje se svake godine rode na našoj klinici, kao i svih nas koji se brinemo o njihovom zdravlju i razvoju, neizmerno zahvaljujem Blic fondaciji i Telenor fondaciji na pomoći i podršci, istakla je dr Nikolić.

[su_quote cite=”dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije”]Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode povećava se kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta, istakao je Dr Stefanović.[/su_quote]

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije dr Aleksandar Stefanović se zahvalio Blic fondaciji, Telenor fondaciji i medijima koji prate ovu kampanju, na prvom mestu Radio televiziji Srbije. Dr. Stefanović je kazao da se u porodilištu Klinike godišnje rađa oko 7.000 beba, i da je to nastarije i i najveće porodilište u Srbiji i regionu, u kome se porađaju majke iz cele Srbije, pa i šire. Ranu dijagnostiku nagluvosti je primenom doniranih aparata moguće ustanoviti odmah po rođenju deteta. Na ovaj način se u najranijem periodu života može postaviti dijagnoza nagluvosti i prema tome preduzeti dalji dijagnostički, potom terapijski i rehabilitacioni postupci. Ovo je važno jer se na ovaj način izbegavaju dalji poremećaji – problemi, npr. u smislu poremećaja govora i intelektualnog deficita. Naravno, pored značaja koji rana dijagnoza ima za bebu i njene roditelje, rana dijagnoza ima i širi društveni značaj jer se na ovaj način smanjuje broj dece koji imaju druge razvojne probleme u toku detinjstva.

Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor Ringier Axel Springer i upravitelj Blic fondacije, Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija, Prim Dr Tatjana Nikolić, pomoćnik direktora Klinike za neonatologiju, Dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo
Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor Ringier Axel Springer i upravitelj Blic fondacije, Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija, Prim Dr Tatjana Nikolić, pomoćnik direktora Klinike za neonatologiju, Dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo

Tokom posete porodilištu, direktorka kompanije “Ringier Axel Springer” i upravitelj “Blic fondacije” Jelena Drakulić-Petrović je kazala da je za realizaciju ove akcije potrebno 25 miliona dinara, i da je do sada sakupljeno oko devet miliona.

Blic fondacija se zahvaljuje svima koji su prepoznali značaj naše akcije da se svim porodilištima u Srbiji obezbede uređaji za neonatalni skrining sluha, i koji su putem sms poruka na humanitarni broj 2552 ili uplatama na tekuće račune “Blic fondacije” pomogli kupovinu aparata za proveru sluha kod beba. Veliku zahvalnost dugujemo i društveno odgovornim firmama kao što su “Telekom”, “Telenor”, “Mozzart”, “Skijališta Srbije”, koji su nam pomogli da nabavimo 13 aparata za neonatalni skrinig. Sledeće nedelje ove uređaje će dobiti i porodilišta u Knjaževcu i Leskovcu. Akcija “Blic fondacije” će trajati dok svim porodilištima ne obezbedimo aparate za otoakustičku emisiju koji su od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece. Danas sam još više uverena da ćemo ispuniti zadatak. Zajedno s RTS-om 24. maja organizovaćemo Teleton na kome će učestvovati poznati glumci, pevači, sportisti i druge javne ličnosti, a sav prihod od poziva i SMS poruka na humanitarni broj 2552 biće usmeren za kupovinu aparata za proveru sluha kod beba. Pozivam sve građane da gledaju Teleton i da okrenu naš telefon, kako bismo svi zajedno dali mali doprinos da se reši jedan veliki problem koji se tiče zdravlja naše dece – kazala je Jelena Drakulić Petrović.

Nakon opremanja svih porodilišta u Srbiji ovim aparatima lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta. S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

[su_box title=”O Blic fondaciji” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Motivisani  dosadašnjim uspehom  Blic  fondacije i zadovoljstvom dece, akciju za prikupljanje sredstava za kupovinu aparata za skrining sluha  planiramo da sprovedemo u svih 56 porodilišta u Srbiji. Podsetimo da je Blic fondacija  osnovana  početkom  2013. godine.  Prvu akciju “Srce za decu” započeli smo 30. januara, prikupljajući sredstava, novčana i robna, sa ciljem da se pomogne socijalno ugroženoj deci u Srbiji.  Pomoć je dobilo više od 400 mališana širom Srbije. Za ove porodice rešavana su stambena pitanja, adaptirani postojeći objekti, izgrađena kupatila, obezbeđen je nameštaj, bela tehnika, kompjuteri, ogrev za zimu, hrana, odeća, obuća, sredstva za higijenu, igračke. Obnovljeno je Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete, kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji.[/su_box]