Igor Mandic2 chase 1

Uveliko traje Beogradski mesec fotografije

Prvi internacionalni festival fotografije „Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), vas podseća na dešavanja ove nedelje:

11. aprila u Đura baru biće otvorena izložba fotografija Rémi Goulet-a „L’eternel detour“. „Večno skretanje“ je naslov do koga je autor došao kada je trebalo da spoji dve prethodne izložbe u jednu jedinstvenu i pokazalo se da odgovara novoj izložbi, da istovremeno spaja Ničea i jednog francuskog autora. Fotografije koje izlaže nastale su tokom njegovih profesionalnih skitanja, jer – njegov rad nema unapred zacrtanu putanju. Pravi maršrutu u svojoj glavi, peva, gleda oko sebe i fotka. Pokušava da prikaže lepotu koju vidi.

12. aprila u galeriji Kule Gardoš biće otovrena izložba fotografija Igora Mandića pod nazivom „Mechanismus“. Ovo je simbolična priča o simbiozi čoveka i tehnologije od početka postojanja oba entiteta. Ova konstantna trka je blizu svog kraja i taj kraj je zapravo već počeo spajanjem ova dva entiteta, tako da je ono što mi proživljavamo ovog trenutka svojevrsna metamorfoza iz čistog ljudskog bića u neku vrstu kiborga i to na više načina.

13. aprila u prostoru Udruženja umetnika Železnice, biće otvorena izložba fotografija Tomke i Božidara Vitasa, pod nazivom „Svetlopisi“. Ovo je Božidareva 118. a Tomkina prva samostalna izložba. Božidar Vitas se fotografijom bavi od 1957. i dobitnik je 55 nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, od kojih 25 međunarodnog ranga. Dobitnik je  četiri priznanja FIAP. U Foto savezu Srbije nosilac je umetničkog zvanja Kandidat majstor fotografije. Na svetskoj fotografskoj umetničkoj sceni nosilac je zvanja Umetnik fotografije – AFIAP koje dodeljuje Međunarodna federacija umetničkih fotografa. Tomka se fotografijom bavi od 2006. i do sada je izlagala je na 20  kolektivnih izložbi i osvojila četiri nagrade.

14. aprila u prostoru Process galerije, biće otvorena treća u nizu izložbi pod nazivom „Divili su se pticama, a ostajali ljudi”. Ovoga puta, autor je Dimitrije Goll, a tema su ljudi – ispod kačketa, ispod ptica, iza ograda, na sedištima, iznad točkova a bacili bi se pod iste. Gledajući kroz prozore, ostajući unutra, u autobusima koji se kreću linijama kružnim, kao da se sve vrti u krug. Linijom dvojke koja je uvek iza one prve,  jedinice. Jedinice su dobijali u osnovnim razredima, isto spuštenih glava, uplašeni od bezvrednosti i ostajanja u začaranom krugu,  bez mogućnosti da nekoga očaraju.

15. aprila u galeriji Eurocentar biće otvorena gostujuća izložba studenata Akademije lepih umetnosti i dizajna iz Bratislave. Svoje radove će izložiti Iva Durkáčová, Jan Skaličan i Ľuboš Kotlar. Autori predstavljaju modernu fotografsku scenu Slovačke i često nastupaju zajedno pod nazivom „dsk“ grupa. Njihove fotogrrafije se fokusiraju na subjektivnoj i konceptualnoj dokumentaciji njihovih života i društva. Tokom izložbe, posetioci će imati prilike da se bliže upoznaju sa raznim fotografskim tehnikama (mokri kolodijum, polaroid, 16mm, kamera obskura i dr.) Kustos izložbe je mr Olja Triaška Stefanović.

Ostale aktivnosti „Beogradskog meseca fotografije“ tokom nedelje su:

–        UK Parobrod: 13.4. Predavanje fotografa Stijepa Brbore „Snaga erotike“

–        UK Parobrod: 14.4 – 23.4. Izložba studenata Fakulteta za medije i komunikacije, odseka za Digitalne umetnosti, kustos Dragan Pavlović

–        Kulturforum: 15.4. – 29.4.  Izložba foto knjiga, kustos Natasha Christia „What’s this book?“

–        Ušće Shopping Center: 15.4. – 30.4.  Goran Kukić „ALTERNATIVNA SRBIJA“

–        Paviljon „Cvijeta Zuzorić“: 12.4. i 13.4. od 18h, prikazivanje dokumentarnog filma „Peternek“ Miladina Čolakovića

–        Topolska osamnaest: 11.4. od 20h, prikazivanje filma „Pecker“, John Waters

–        Zavod Bar Cinema: 13.4. prikazivanje filma „Čovek sa četiri noge“, Radivoja Lole Đukića

–        Process galerija: 16.4 i 17.4. Mladi fotografi, selekcija Sharpshooters