TV5Monde poster

TV5Monde i Festivala autorskog filma i ove godine

Dosadašnja veoma uspešna dvogodišnja saradnja francuskog kanala TV5Monde i Festivala autorskog filma se nastavlja i ove godine i fokusira se na deo programa sa filmovima na francuskom jeziku, ali i na pratećem programu Serbian Film Focus, a deo programa se tradicionalno održava u Domu omladine Beograda.

Serbian Film Focus će biti organizovan u Jugoslovenskoj Kinoteci i Domu omladine Beograda, od 1. do 3. decembra 2016. u okviru FAF-a, na inicijativu Francuskog instituta, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke. Ovom prilikom, velikom broju profesionalaca iz sveta filma (distributerima, selektorima festivala…) i novinarima iz Francuske biće predstavljena nova filmska i audiovizuelna produkcija u Srbiji i biće omogućeno povezivanje francuskih i srpskih producenata i realizovanje novih partnerstava.

I ove godine TV5Monde će u Domu omladine Beograda organizovati specijalnu projekciju filma sa prošlogodišnjeg Festivala autorskog filma, za učenike i profesore francuskog jezika („U senci žena“ Filipa Garela, u petak 2. decembra od 12h) i omogućiti, pre svega učenicima, da imaju kontakt sa živim jezikom i obrade jednu od najaktuelnijih tema današnjice. Profesori i učenici vrlo rado koriste multimedijalnu metodu “Učiti i podučavati uz TV5Monde” koja osavremenjuje klasično učenje jezika.

“TV5Monde frankofoni susreti” su rezervisani za 2. decembar, kada će se okupiti svi važni gosti festivala, predstavnici frankofonih ambasada, medija.

TV5Monde kao televizija kulture na francuskom jeziku broj jedan u svetu koja promoviše frankofonu kulturu i kulturni diverzitet, u Srbiji zauzima značajno mesto i ima svoju vernu publiku ne samo među frankofonima, već i svima onima koji prepoznaju vrednosti na kojima se ova televizija oslanja. Dobra saradnja sa operaterima: SBB, Telekomom, Kopernikusom, PTT-om i ostalima omogućava da se bogat program prati u većini domova u zemlji.

Uska saradnja TV5Monde sa Francuskim institutom, velikim festivalima poput Bitefa, Festivala igre i FAF-a, Domom omladine Beograda, profesorima i novinarima, kao i drugim frankofonim ambasadama ukazuje na misiju javnog servisa kanala koja pre svega frankofonu zajednicu, a i celu Evropu želi da upozna sa našom kulturnom raznolikošću.