Nebojša Bašić i Nenad Tomić SAZREVANJE e1418916828168

Tri nove izložbe u KCB-u

Tri nove izložbe KCB-a biće otvorene večeras, 18. decembra u 19h, a trajaće do 10. januara. U pitanju su izložbe Sazrevanje, O čemu mi to pričamo? i Nes(a)vršene strukture. Otvaranje izložbi prati muzički nastup sastava TI.

 Galerija Artget, Trg Republike 5/I

NEBOJŠA BAŠIĆ I NENAD TOMIĆ
SAZREVANJE

* Umetnički direktor galerije Artget u 2014. godini je Aleksandar Kelić

Izložba SAZREVANJE Nebojše Bašića i Nenada Tomića se bavi vremenom na način koji otvara pitanja vezana za prirodu samog medija. Bez obzira da li se fotografiše sopstveno dete (sin) ili generacija u trenutku sazrevanja, 40 godina, prostor promena koji se reflektuje u trenutku nastanka snimaka je ono što zanima autore. Crno-belim fotografijama se pojačava naglašavanje brižljivo izabranih momenata. Sugestivnim kompozicijama se afirmiše značaj prepoznavanja protoka vremena kako u životu tako i u fotografiji.

Šta povezuje klinca još uvek nesvesnog sopstvenog postojanja i odraslu ženu usredsređenu na molitvu lokalnog sveštenika? Kakva je veza između odrastanja jednog beogradskog dečaka i plejade likova izabranih samo zato što su iste starosne dobi? U čemu se, najzad, dodiruju i prepliću fotografije Nenada Tomića i Nebojše Bašića koje se zajedno pojavljuju na ovoj izložbi? Crno-bela tehnika, upotreba analognog fotoaparata, iako odmah upadaju u oči nisu jedina sličnost. Ono što tu površinsku vezu čini upadljivom su snaga umetničkog izraza i osećaj za detalj koji krase fotografije ova dva autora…
Prof. dr Vladimir Vuletić, deo teksta iz kataloga


Likovna galerija, Knez Mihailova 6

IGOR ANTIĆ
O čemu mi to pričamo ?
fotografije, instalacije, slike, video radovi

Izložba O čemu mi to pričamo? umetnika  Igora Antića, koji već dugo godina živi i uspešno deluje na internacionalnoj umetničkoj sceni  u Parizu, predstavlja višelojan projekat koji kroz različite medije prati i elaborira različite paradigmatične fenomene savremene umetnosti, ekonomije i politike u okolnostima uplitanja i mešanja faktora uticaja i moći. Na prvoj samostalnoj izložbi pred beogradskom publikom biće predstavljeni: serija 100 crno-belih fotografija Sami naspram stihije, slike akrilikom na novinskom papiru Uvek možes pokušati da slikaš, 2 kratka video rada – Contradictio in adjecto i Činjenice-posledice-hipoteze #43, audio instalacija Aukcijska pesma i video instalacije iz serije Sve se vrednosti vrte oko praznine 1-3, sve radovi iz perioda 2000 – 2014. koji svojim vizuelnim konceptima referiraju na dijalošku formu izvora i akluelnog rada umetnika.

Prateći program:

Četvrtak, 18. decembar u 17:30
Predstavljanje monografije Igor Antić, 1 i 2
izdanje Stylos izdavaštvo i Zavod za kulturu Vojvodine, 2014.
Učestvuju: Sanja Kojić Mladenov, direktorka MSUV u Novom Sadu, Stana Šekarić, urednica  Stylos izdavaštvo, Katraina Radulović, istoričarka umetnosti i Gordana Dobrić, kusoskinja Likovne redakcije KCB-a.

Subota, 20. decembar u 13:00
Stručno vođenje kroz izložbu
učestvuju: Katarina Radulović, Gordana Dobrić i autor
14 – 17 sati
Radionica za mlade, koncepcija i organizacija Ana Nedeljković, multimedijalna umetnica

Galerija Podroom, Trg republike 5

NES(A)VRŠENE STRUKTURE
Autorke projekta i izložbe: Marta Kiš i Karla Pudar (galerija SC Zagreb) i Zorana Đaković Minniti (Podroom, Kultruni centar Beograda)

Fokus grupa, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Vladimir Miladinović, Marina Paulenka, Marko Tiranić, Borko Vukosav

Kada strukture ne funkcionišu kako treba, funkcionišu ljudi koji čine bitne strukture širih struktura, početna je teza ovog projekta. Iako se sadašnji trenutak može nazvati vremenom izmicanja smisla koje se između ostalog manifestuje u njegovom beskonačnom umnožavanju, ideja ovog zajedničkog istraživačko-izložbenog projekta je otvaranje novih perspektiva kulturnih struktura. Počevši od primera matičnih nam institucija (Studentskog centra u Zagrebu i Kulturnog centra Beograda) intrigira nas pozcija kulturne institucije unutar sistema (sustava) promena. Jer, iako su menjale svoje programske politike od vremena kada su osnovane, institucije kulture u Beogradu i Zagrebu koje su osnivale javne uprave, čini se, upravo zahvaljujući svojoj nes(a)vršenosti, uspevaju da opstanu i danas.

Ovim projektom i komparativnim pristupom želimo u širem kontekstu, iz dve različite perspektive (Beograda i Zagreba), da sagledamo pozitivne i negativne aspekte njihovih nes(a)vršenosti. Izložba u galeriji Podroom prestavlja rezultate prve istraživačke faze sprovedene tokom 2014. kada su umetnici i kustosi i Srbije boravili u Zagrebu i vice versa.

U drugom delu Nes(a)všene strukture imaju za cilj da upotpune potojeću umetničku produkciju novim radovima koji se bave ispitivanjem zajedničkih tačaka i načina funkcionisanja naizgled sličnih scena.