SOMEWHERE IN THE WORLD

Svetska premijera u O3one Art Space-u

 

U petak, 10. jula u 20 časova u prostoru O3one Art Space u Uzun Mirkovoj 10, očekuje vas svetska premijera umetničkog projekta Vika Godara i Aleksandra Mladenovića Leke, pod jednostavnim nazivom VikLeka.

VikLeka je eksluzivni umetnički „boks”, kreativni dijalog nabijen emocijom i energijom panka. Projekat je rezultat saradnje Vika Godara, londonskog kompozitora, pevača, pesnika, pionira britanskog panka, i Aleksandra Mladenovića Leke, beogradskog ali međunarodno priznatog, vizuelnog umetnika i profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

„U osnovi projekta je čvrsta, crna kutija i to kako ona služi za skladištenje ograničene serije ručno izvedenih grafika. Svaka kutija sadrži jedinstveni VikLeka set, koji se sastoji iz dva dela: sa jedne strane – tu su faksimili Vik Godarovih originalnih pesama, i sa druge – grafike, odštampane slikovne predstave kao odgovor na svaku pojedinačnu pesmu. Vik i Leka su izabrali pesme u skladu sa njihovim potencijalom da generišu vizuelni odgovor. Rezultat je izbor koji povezuje skoro četrdeset godina Vikove muzičke karijere“, kaže istoričarka umetnosti Kejt Granžuan (Kate Grandjouan).

Petar Peca Popović, pisac i rok kritičar, ističe da „u svojoj zaokruženosti, dijalog VikLeka, predstavlja veliki audio-poetsko-grafički krik za punk harmonijom koja nedostaje neupućenima i nadmenima, ali – istovremeno – i iskorak od utabanih puteva u muziku i vizuelne medije za posvećene i vernike bez crkve“.

Multimedijalni set, osim grafika, sadrži Godarovo prateće CD izdanje (Gnu Records), kompilaciju sa  12 pesama koje su nadahnule projekat.

Dva umetnika su već sarađivala na CD izdanjima grupe Vic Godard & Subway Sect Live and Rare Vol. 1 i Vol. 2 (Gnu Records, London, 2011, 2012) za koje je A. M. Leka uradio rešenja omota, i na Mladenovićevom doktorskom  projektu „Rani pank i hibridna grafika“, 2012.

Izložba je otvorena od 10. do 18. jula 2015.