MontiljoTamara

Šapat duhova šume

Da li su šumski duhovi dobri ili zli? Šta nam kazuju sova i vuk samotnjak? Ovu “šumsku tajnu” i šapat duhova razotkriva nam slikar Saša Montiljo svojom novom izložbom “Duhovi šume”.

Šesnaest izloženih slika (ulje na platnu) i dvadesetak oslikanih objekata (sove kao motivi na cepanicama) dela su slikara Saše Montilja, nastala u protekle tri godine. Većinom, radovi su premijerno izloženi pred beogradskom publikom večeras u multimedijalnoj sali UK “Vuk Karadžić”, u okviru izložbe “Duhovi šume”.

Samostalnu izložbu Saše Montilja, koja će trajati do 17. aprila, otvorili su istoričarka umetnosti Tamara Ognjević i pisac Branislav Pipović.

“Simbolika duhova šume je pokušaj predstavljanja noumenona, sveta koji ne vidimo svojim skromnim čulima ali naslućujemo da postoji. On može biti i dobar i zao, a za one koji imaju otvoreno srce svakako je esencija Dobra i svetlosti. Drag mi je način na koji su stari Sloveni doživljavali i osluškivali prirodu. Mada, moja predstava o tom spoljno-unutrašnjem svetu nije orijentisana samo na slovensku mitologiju,” o svojim Duhovima šume kaže slikar Montiljo.

Najveću pažnju publike privukla je slika velikog formata “Noumenon”, ispred koje su se mnogi rado slikali.

Noumenon, ulje na platnu 220 x 200-cm, 2014
Noumenon, ulje na platnu 220 x 200 cm, 2014

Montiljo je posvetio ovu izložbu profesoru Aleksandru Lukoviću Lukijanu.

foto: Tijana Janković-Jevrić