foto M. Djakov 1 1

Premijera nacionalne opere Suton

Prva premijera samostalne produkcije Madlenianuma u novoj sezoni je nacionalna opera SUTON, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc.

Premijera ovog značajnog dela domaćeg kompozitora zakazana je za 22. oktobar na Velikoj sceni Madlenianuma, a biće izvedena u okviru 48. BEMUS-a.

Prva repriza opere SUTON na repertoaru Madlenianuma je 24. oktobra.

[su_quote cite=”Madlenianum”]Naš rad na Hristićevoj operi Suton traje dve godine, za koje vreme je, u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije i zahvaljujući njima izvršen prepis i redakcija prepisa partiture ove opere bez čega ne bi bio moguć rad na njoj. Kako je ova opera u Beogradu, u Narodnom pozorištu izvedena poslednji put 1954. godine, od tada se izgubila partitura baletskog čina, tako da dva izvodjenja u SNP Novi Sad, 1994. i 2001. su bila bez baletskog čina.[/su_quote]

Suton je kamerna opera, bez hora, uz to jednočinka i druga je izvedena na našoj sceni. Napisana je 1923. a izvedena 1925. godine (prva je Na uranku Biničkog).  Autor je tokom 1953. i 1954. dopisao, dokomponovao baletski čin od koga smo svih ovih godina imali samo snimak svite iz baleta na traci u Radio Beogradu.

Izvođenje u produkcije Opere I teatra Madlenianum je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca.  Sem toga, to je integralno izvođenje koje sadašnje generacije nisu imale priliku da vide i čuju.

Oko ovog projekta preplele su se sudbine i imena trojice akademika, Stevana Hristića, Iva Vojnovića čiji je Suton deo njegove Dubrovačke trilogije i Jovana Dučića čija je pesma „Snovi“  deo integralne partiture i poslužila je za jednu od vodećih arija. U tom smislu i iz tih razloga planira se, zajedno sa Muzikološkim društvom Srbije, simpozijum o stvaralaštvu sve trojice akademika. Verujemo da će to biti pod okriljem SANU.

Takođe, povodom izvođenja, pored Programske knjižice, biće izdata posebna publikacija o ovoj operi kao i o Vojnoviću prevedena i na engleski jezik.