prvi beogradski irski festival 620

Prvi Beogradski Irski Festival

Od 11. do 17. marta na više lokacija

Oko 15 ostvarenja irske kinematografije, pozorišna predstava Katalpa i koncert irske pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy čine program prvog Beogradskog Irskog Festivala koji će biti održan, pod sloganom Pazite! Kelti dolaze!, od 11. do 17. marta na više lokacija u gradu.

U susret Danu Svetog Patrika, religijskoj svetkovini koju Irci slave već hiljadu godina, koji se obeležava 17. marta, u Beogradu će biti predstavljena irska kultura bogatim filmskim programom, pozorišnim komadom i koncertom, koji će biti održani u okviru prvog izdanja Beogradskog Irskog Festivala. Festival će trajati od 11. do 17. marta, a održavaće se, u zavisnosti od programskih celina, u bioskopima Fontana i Kinoteka, u JDP-u i u Domu omladine Beograda.

Prema rečima organizatora, program festivala ilustruje dobar pregled irske kulture i uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente, uvodeći srpsku publiku kroz tok dešavanja od istorijskog i kulturnog značaja za Irsku.

Povodom Beogradskog Irskog Festivala održana je konferencija za novinare danas, 26. februara, kada su o predstojećem festivalu, ali i o sličnostima našeg i irskog naroda govorili konzul Republike Irske u Srbij Ann Pešić i šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Luca Kadar, a ispred organizatora novinarima su se obratili ko-direktori festivala Miroslav Mogorović i Jas Kaminski.

Ko-direktor Festivala, inače irski lokalni novinar, Jas Kaminski, koji za sebe kaže da je Irac poljskog imena a koji živi u Beogradu, povodom Festivala, rekao je: «Pokušavamo da izgradimo most između naša dva naroda. Bez obzira na geografsku udaljenost, mi smo veoma slični. Duhoviti smo, volimo da se zabavljamo, volimo svoju nezavisnost i za nju smo se borili, i imamo snažan osećaj identiteta i individualnosti.»

Konzul Republike Irske u Srbij Ann Pešić, koja je zbog ljubavi ostala u Beogradu gde živi već 27 godina, o zajedničkoj istoriji Irske i Srbije, i o festivalu, rekla je: «Interesanto je što ovde piše da Kelti dolaze, ja mislim da su Kelti uvek bili ovde. Mi Irci, smo otišli nešto dalje, do Irske. Međutim, Kelti su počeli ovde, kod najveće reke u Evropi, na Dunavu. Nadam se da ćemo kroz ovaj festival vratiti nešto od irskog duha, bar za ovih nedelju dana.«

Ko-direktor Festivala Miroslav Mogorović (Art&Popcorn) predstavio je filmski program na konferenciji za novinare, rekavši da će filmovi koji prikazuju kontinuitet delovanje irske kinematografije biti prikazivani u Kinoteci, dok će nova energija irskog filma biti prikazivana u bioskopu Fontana. Takođe, istako je da se u selekciji filmova nalaze i oni koji su nastali u koprodukciji Irske i zemalja iz regiona, među kojima su i filmovi Gorana Paskaljevića Kako je Hari postao drvo i film Trijaža, reditelja Danisa Tanovića. Kao posebno interesanto ostvarenje Mogorović je izdvojio i animirani film Tajna Kelsa. Prema njegovim rečima, na programu su žanrovski različita ostvarenja – od apokaliptičnih filmova, preko porodičnih drama, do komedija.

Tokom sedam festivalskih dana u Kinoteci i Fontani biće prikazano oko 15 filmova. Festival će svečano otvoriti film Šta je to Ričard uradio, reditelja Lenija Abrahamsona iz 2012. godine, u ponedeljak, 11. marta u 20h u svečanoj sali Kinoteke (Uzun Mirkova 1). Tom prilikom, prisustvovaće i glavna glumica ovog ostvarenja Rozin Marfi.

Na svom prvom koncertu u Beogradu, pevačica Marija Doyle Kennedy predstaviće i novi, peti solo album „Sing” (2012) koji je došao do vrha irske top liste dostigavši četvrto mesto. Koncert će biti održan 16. marta u Domu omladine Beograda.

Predstava Katalpa, koja je nastala u saradnji pisca i izvođača Donalda O’ Kelija i kompozitora Trevora Najta biće igrana 13. marta na sceni Stupica u JDP-u. Predstava je zasnovana na istinitoj priči iz 1875. godine o smelom spašavanju šest irskih zarobljenika.

Prvi Beogradski Irski festival predstavlja svojevrsnu sinergiju. Nastao je udruživanjem dveju ideja čiju su idejni tvorci Miroslav Mogorović i Jas Kaminski.

Gospodin Kaminski najavio je i foto-konkursu povodom festivala koji će biti aktivan na zvaničnoj Fejsbuk strani Beogradskog Irskog Festivala.

Kompletan program Festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Ulaznice za sva dešavanja možete kupiti na svim prodajim mestima Eventim-a ili na samoj lokaciji dešavanja: Bioskop Fontana, Kinoteka, JDP, Dom omladine Beograda.