identitet 1 e1430832985666

10. BINA

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA ove godine obeležava desetogodišnjicu svog postojanja. Biće održana od 7. do 30. maja na različitim lokacijama, a to su:  Kulturni centar Beograda, Muzej istorije Jugoslavije, Galerija FLU, Francuski institut za kulturu, Kula Nebojša, Urbanistički zavod grada Beograda…

Organizatori ove manifestacije su Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda.

Tokom trajanja festivala, kao jedna od najznačajnijih programskih celina ovogodišnje BINE, 22-23. maja, u Dvorani KCB-a biće organizovana međunarodna konferencija Građani i građenje grada.

Tokom tri nedelje BINA festivala biće organizovano 10 izložbi, 9 predavanja, 14 tematskih šetnji, 17 radionica za decu i mlade, 4 prezentacije za stručnjake i izvođače, međunarodna konferencija u trajanju od dva dana (4 poludnevne sesije i 2 panel diskusije), filmska projekcija i 3 posebna programi u okviru manifestacije Noć muzeja.

Svi programi BINA festivala su besplatni.

BINA je tokom decenije svog postojanja potvrdila svoju primarnu orijentaciju urbane manifestacije usmerene prema stručnoj i širokoj javnosti različitih generacija. Pored širokog spektra aktivnosti za najširu publiku osmišljenih sa namerom da pokrenu razmišljanje i unapređenje izgrađenog okruženja, značajan segment svog programa BINA posvećuje i promociji istraživačkih projekata.

U Kulturnom centru Beograda biće predstavljeno šest izložbi:

U Likovnoj galeriji biće postavljena izložba Pogled sa prozora (fotografije: Goran Basarić, koncept: Mirjana Milanović, dizajn postavke: Jelena Stefanović) koja prati život jednog od amblematičnih blokova Novog Beograda, bloka 61.

U Galeriji Podroom publika će moći da vidi tri postavke. U okviru izložbe Atlas imaginarnih mesta, kustos prof dr Jelena Todorović predstavlja radove studenta doktorskih studija FTN Univerziteta u Novom Sadu koji su rezultat interdisciplinarnog istraživanja graničnih prostora književnosti i arhitekture. Kroz postavku Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi, BINA pod kustoskim vodstvom prof Darka Marušića kao i svake godine, prikazuje nagrađene, kao i radove sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine.

Treća izložbena postavka u ovom prostoru, 9 (devet), biće postavljena 22. maja i baviće se dekonstrukcijom vizuelnog identiteta BINE, koji uvek predstavlja kreativnu grafičku interpretaciju godišnje teme manifestacije. Na izložbi će biti prikazani objekti-makete pojedinačnih vizuala u periodu 2006-2014. u interpretaciji studenata master studija AF iz Beograda.

U Pop-Up prostoru Kulturnog centra Begrada 22. maja biće postavljena izložba Weltastadt:Svetski grad (autori: Matijs Betger, Tom Rinic i Angelika Fic) u produkciji Gete. Ova izložba rezultat je višegodišnjeg internacionalnog projekta koji se bavi modelima učešća građana u procesima vezanim za donošenje odluka, ali i neposredne participativne akcije i intervencije,   koje utiču na budući izgled grada i život u njemu. Ova izložba programski se naslanja na temu međunarodne konferencije koja će biti organizovana tokom manifestacije

Izložba na platou ispred Kulturnog centra Beograda BINA decenija (autorke: Milica Milunović i Marija Kovljanić), predstaviće retrospektivu dostignuća i uticaja ove kulturno-obrazovne manifestacije u proteklom desetleću,

U galeriji Fakulteta likovnih umetosti u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma na izložbi Dovesti do završetka: Evolucija izgrađenog okruženja u Foralbergu (kustos Volfgang Fil) publika će imati priliku da se upozna sa savremenom arhitektonskom produkcijom ove austrijske pokrajine.

U saradnji sa organizacijom Grupa arhitekata u Muzeju istorije Jugoslavom biće postavljena izložba Podižući zavesu posredstvom koje će se publika upoznati sa arhitektonskim mrežama saradnje i uticaja, nastalih u zemljama Centralne Evrope tokom 20. veka… Ova izložba u produkcji Poljske fonadacije za modernu umetnost, nastala je kao rezultat istraživačkog rada velikog broja saradnika iz više evropskih zemalja. Ona je bila prikazana prošle godine u Veneciji, kao deo pratećeg programa Bijenala arhitekture.

U Kuli Nebojša, biće postavljena Maketa pešačke zone Novog Sada još jedan projekat studenta FTN, departmana za arhitekturu (Novi Sad), na čelu sa prof. Bojanom Tepavčevićem.

U Urbanističkom zavodu Beograda u organizaciji Društva arhitekata Niša biće postavljena izložba 100: Arhitektura Niša kroz vreme.

Svake godine u okviru BINA festivala organizuju se tradiocionalne tematske šetnje, koje vode arhitekte i istoričari umetnosti. Namera ovih šetnji je da se građanima predstave neki manje dostupni ili skroviti, a po mišljenju stručnjaka vredni delovi grada ili pojedini objekti. Ove godine na programu su: Ulica kralja Petra, Ženski rukopis u arhitekturi Beograda, Savske obale, Kosančićev venac, Palata SIV, Park prijateljstva, Aleje Novog groblja…

Specijalani gosti ovogodišnjeg izdanja BINA festivala koji spajaju oblast umetnosti i arhitekture biće vajarski srpsko-britanski tandem Mrđan Bajić i Ričard Dikon, koji će predstaviti zajednički projekat Most na Kalemegdanu i u razgovoru sa stručnjacima iz oblasti arhitekture i arheologije, ali i predstavnicima gradskih vlasti još jednom razmotriti mogućnosti realizacije zamisli da se izgradi pešački most koji bi spojio Kalemegdan sa priobaljem.

BINA će se svojim programima uključiti manifestaciju Noć muzeja. Pored izložbi koje će biti otvorene za vreme trajanja programa, specijalan događaj će biti otvaranje Skandinavskog paviljona u dvorištu grafičkog odseka FLU, koji je razultat rada studenata i BINA mentora u periodu 2013-2015.

U okviru Dečje ture od 17 do21 sat biće organizovane dve radionice kao deo izložbe BINA decenija.