Premijera: Bašta sljezove boje

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca je, povodom stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića, izveo 7. decembra prošle godine premijeru predstave „Bašta sljezove boje”, u dramatizaciji i režiji Marka Misirače.Predstava će biti odigrana 29. februara u Beogradskom dramskom pozorištu na Sceni „Rade Marković“.

Uvodeći nas u „Baštu sljezove boje“, jednu od svojih najlepših zbirki priča, svojevrsnu toplu poemu o „izgubljenom raju“ u koji je večito težio da se vrati, Branko Ćopić nas vraća u rano detinjstvo opisujući svoje nestašluke, radoznalosti i snove. Ovo delo, ovenčano Njegoševom nagradom, je specifičan spoj celokupnog Ćopićevog stvaralaštva, jedinstvena vrsta duhovne biografije, koja je sa pravom uvršćena u obaveznu školsku lektiru.Misirača je za dramatizaciju koristio ne samo pripovetke iz istoimene Ćopićeve zbirke, već i motive iz njegovih ostalih proznih dela poput: „Priče ispod Grmeča”, „Glava u klancu, noge na vrancu” i „Priče zanesenog dječaka”.

Misiračini saradnici na predstavi su: scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović, autor muzike Dragoslav Tanasković, lektor Radovan Knežević, saradnik za zvučne efekte Branislav Pipović i Jasmina Dimitrijević kao vokalni solista. U „Bašti sljezove boje” igraju: Miloš Krstović, Nikola Pejković, Miodrag Pejković, Zdravko Maletić, Milić Jovanović, Ana Todorović Dialo, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Aleksandar Milojević i Nikola Stevović.