image002

Milisav Savić u parobrodu

Titan nacionalne književnosti, Milisav Savić,  književni  istoričar, prevodilac, diplomata i profesor, dobitnik NIN-ovog priznanja  za 1991 .godinu, (koje je vratio, baš kao i Danilo Kiš), predstaviće u petak, 19. februara od 19 h u UK Parobrod novi ljubavni roman sa dodacima ’’La Sans Pareille’’ (*neuporediva, bez premca) izdavač  Agora 2015, iz ovogodišnjeg najužeg kruga za NIN-ovu nagradu.

O nazivu knjige, sadržaju i postmodernističkom poigravanju  formom, u maniru ’’Školica’’ Hulija Kortasara, prema modelu Bokačovog ’’Dekamerona’’,  kao bačenoj rukavici  celokupnoj kulturnoj javnosti, pre svega čitaocima, od kojih se očekuje da poznaju  najmanje sto romana svetske i nacionalne književnosti, osim autora, govoriće Nenad Šaponja, pesnik, kritičar i glavni urednik  zrenjaninske Agore, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.

Neprekidno preplitanje fiktivnog, karnevalskog, mističnog i dokumentarnog, uz  istoriografiju jugoslovenske ratne drame iz 90-tih godina prošlog veka,  do najnovije tranzicije, ’’celofanskih pisaca’’ i masovne kulture, uokvireno je pričama u znaku broja deset.  Toliko je i naratora, pod senkama:  Miloša Crnjanskog, Dantea, Selimovića, Andrića, Šeherezade, Branka Miljkovića, Čehova, Kazanove, Šćepana Malog, Itala Kalvina, koji akcentiraju  mitologiju i usmeno predanje Balkana, nekadašnju Jugoslaviju, Beograd, Dedinje, Dubrovnik, Mokru Goru,  Sarajevo, Novi Pazar, Tutin…

Kao što se glavni junaci romana maskiraju, bezimena izbeglica iz Jugoslavije menja kostime od renesansne  Simonete Vespuči ( beše neuporediva, najlepša)  do Dafine iz ’’Seoba’’, Srbin dobija muslimansko ime i prezime,  tako se i autor ’’La Sans Pareille’’ prerušava.

Bitne odrednice  njegove otvorene  tekstualne  slagalice su : Firenca i Milisav Savić, iz odeljka sa indeksom imena, mesta i pojmova.

Spajanjem  nespojivog,  neprestanim  sukobom  suprotnosti,  Savić  konstatuje da je antologijska umetnost stalna klackalica između trenutnog i večnog,  doživljenog i pročitanog.  Autor La Sans Pareille progovara o činu pisanja, i onima kojima se piše.  Vodi računa o budućim generacima, koje  treba da imaju svest o moći transformacije identiteta: pojedinačnog, kolektivnog, verskog, rodnog, polnog, nacionalnog.

Podsećamo da je laureat NIN-ove nagrade, roman „Islednik“ Dragana Velikića premijerno u Beogradu i Srbiji, promovisan u Parobrodu još prošle godine, a da 11. marta predstavljamo roman takođe iz najužeg NIN-ovog izbora „Park Logovskoj“ – Dane Todorović.