Tina Frank by WolfGrabner

Predavanje austrijske grafičke dizajnerke

Tina Frank u Novoj Iskri

Predavanje istaknute austrijske grafičke dizajnerke Tine Frank, video umetnice i profesorke vizuelnih komunikacija pod naslovom “Reach out and touch faith: Creativity way beyond graphic design”, biće održano u sredu, 20. marta u 17:30h u dizajn inkubatoru Nova Iskra. Ulaz je slobodan.

Tina Frank je dizajner, vizuelni umetnik i profesor grafičkog dizajna na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Lincu.

Njeno ime najprepoznatljivije je u domenu eksperimentalnog grafičkog dizajna na polju savremene muzike, pre svega kroz saradnju sa izdavačkom kućom Mego (danas Editions Mego) iz Beča. Tina potpisuje dizajn omota nekih od ključnih muzičkih izdanja koja su obeležila poslednju deceniju 20. veka, uključujući albume Christiana Fennesza, članova sastava Pan Sonic, Jima O’Rourkea, Floriana Heckera i brojnih drugih autora.

Kroz digitalni tretman fotografija, inkorporiranje glitch-art metoda u svoj grafički jezik i vešto poigravanje sa eksperimentalnim fontovima, Tina Frank je stvorila autentičan i prepoznatljiv grafički jezik koji je na najbolji mogući način ispratio avangardni muzički sadržaj Mego izdanja.

U domenu pokretnih slika, njeni apstraktni video radovi prikazani su na brojnim izložbama i festivalima eksperimentalnog filma. Kao izvođač i autor, Tina je nastupila na brojnim muzičkim i festivalima novih medija širom planete, a u domenu performansa sarađivala je sa Ivanom Pavlovim (COH), General Magic, Florianom Heckerom i drugima. Zajedno sa Florianom Heckerom predstavila se i u Beogradu, gde su 2005. godine u Sava Centru svojim intenzivnim audio-vizuelnim nastupom otvorili četvrto izdanje Dis-patch festivala.

Dok je vodila odsek za grafički dizajn i fotografiju na akademiji u Lincu, organizovala je dva simpozijuma o metodama i strategijama koje objedinjuju polja vizuelne komunikacije i umetnosti, prirodnih i društvenih nauka – REAL FAKE (2010) i MULTIPLY (2012). Njeni trenutni fokusi su vizuelizacija informacija, digitalne publikacije i povezanost digitalnih medija sa taktilnim svetom koji nas okružuje.