Izložba legendarnog fotoreportera Tanjuga

Izložba fotografija Živorad Vučić – svedok vremena

Retrospektivna izložba legendarnog fotoreportera Tanjuga Živorada Žike Vučića  biće otvorena u utorak, 19. marta, u 19h u Galeriji “O3one”. Vučić je pratio tadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita 27 godina i ostao je upamćen kao fotoreporter koji je bio akreditovan u njegovom Kabinetu. Međutim, on je svojim objektivom beležio i društvene, socijalne, kulturne, sportske događaje, saopštio je Tanjug.

Na postavci pod nazivom “Živorad Vučić – svedok vremena” biće predstavljen samo mali deo onoga što je on zabeležio oštrim okom i svojim objektivom. Pored čuvene Sofije Loren, na fotografijama Tanjugovog fotoreportera nalaze se Karlo Ponte, Mira Sanjina, Mira Stupica, Fidel Kastro, Josip Broz Tito, Jovanka Broz, Luj Armstrong, Če Gevara, Leonid Brežnjev i drugi.

Na izložbi će biti prikazan i Vučićev portret Tita, koji se nakon smrti Josipa Broza našao u svim novinama, autobusima, fotografija koju su građani tadašnje SFRJ nosili u rukama, kačili u radnjama oplakujući smrt predsednika.

Vučić, koji se fotografijom bavi 75 godina, je svedok jedne epohe, vremena, kojeg se neki građani danas sećaju sa nostalgijom, kada su se ljudi više smejali i manje svađali. Uvek elegantan, u odelu, sa kravatom, Vučić je tokom svog radnog veka, obišao 62 zemlje sveta, kao i SFRJ od Vardara do Trigava beležeći najvažnije događaje koje je Tanjug prosleđivao svim listovima širom zemlje.

Vučić je počeo da radi u Tanjugu davne 1949. godine, kada su se fotografije ručno razvijale u tadašnjoj Jugoslovenskoj foto agenciji (Jugofoto) u Beogradu i kada su ih slali poštom u mesta van prestonice.

I danas, u desetoj deceniji života, za njega fotografija znači više od pisane reči, jer, kako kaže, tekst je moguće izmeniti, a fotografiju tada kad je počinjao, a i decenijama kasnije nije – fotografija ostaje trajno. Ona je svedok vremena, čemu je i posvećena izložba fotografija Žike Vučića, a na kojima je sve što je u svom radnom i umetničkom veku činio i zabeležio, želeći da sačuva sačuva vreme, ljude, posebne trenutke, događaje…

Danas, foto arhiva Novinske agencije Tanjug sadrži oko tri i po miliona negativa i jedna je od najbogatijih arhiva agencijske fotografije u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika: novinske agencije Avala, koja je postojala između dva svetska rata i Pres-biroa, od pre Prvog svetskog rata, tako da arhiva ima i fotografije iz 1912. godine.