Orbita FM Slow Riga2012 sept a

Svetski dan poezije: Šta može pesma?

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Trodnevni program Kulturnog centra Beograd

Svetski dan poezije, 21. mart, biće obeležen trodnevnim programom, od 20. do 22. marta, u Kulturnom centru Beograda. Ovogodišnja manifestacija posvećena poeziji okupiće oko trideset učesnika koji će odgovarati na pitanje “Šta može poezija?”…

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta.  Taj datum izabrao je UNESCO 1999. godine, kako bi se širom sveta na taj dan promovisalo čitanje, pisanje, objavljivanja i poučavanje poezije. Tim povodom, Kulturni centar Beograda, već trinaesti put, priprema program posvećen poeziji, a koji je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj danas, 19. marta.

Ovogodišnja manifestacija, koja se održava pod nazivom “Šta može poezija?”, biće otvorena tribinom “(Kako da) Čovek peva posle rata?” u sredu, 20. marta od 17h u Galeriji Artget. Moderator tribine je kritičar poezije Dragoljub Stanković, koji će, zajedno sa učesnicima pesnicima, govoriti o uticaju jezika na rat, i o uticaju rata na jezik.

Svoje odgovore na pitanje “Šta može poezija?”, tokom tri dana – od 20. do 22. marta, davaće oko trideset učesnika, među kojima su rusko-letonska poetska grupa Orbita, Pesničenje, Treći trg, Argh!, Poezin, Ivan Pravdić & Alice in Wonderband, Amir Talić, Roland Orčik, Tanja Stupar Trifunović, Darko Cvijetić…

Drugog dana, u četvrtak, 21. marta, biće održana dva koncepcijski veoma zanimljiva događaja, koja su posvećena performativnoj poeziji.

Razgovor pisaca i publike “Dest minuta oči u oči” odigraće se od 18h van prostorija KCB-a, u Klubu Ventil (Kapetan Mišina14). Reč je o, kako organizatori kažu, neposrednom kontaktu posetilaca manifestacije sa pesnicima za “kafanskim” stolom. Za klupskim stolom sedeće domaći pesnici, a publika će se za svakim od njih smenjivati na deset minuta. Autori će čitati poeziju, a potom će razgovarati sa posetiocima.

Umetnička direktorka programa “Šta može poezija?” Dragana Mladenović, kao nešto suštinski novo, a što će publika moći da pogleda narednih dana,  istakla je letonsku grupu Orbita. Njihov performans Slow Show FM, poetska meditacija za radio i klavir, biće, takođe, održan drugog dana, u četvrtak, 21. marta od 20h POP-UP knjižari. Letonska grupa nastupaće i u Kulturnom centru Novog Sada, u petak, 22. marta od 20h.

Trećeg dana, u petak 22. marta od 16-20h u POP-UP knjižari biće održana radionica za srednjoškolce, koju će voditi vizuelna umetnica Ana Nedeljković i član grupe Škart i Pesničenja Dragan Protić Prota.

Manifestaciju će zatvoriti “Veseli pakao poezije”, poetski teatar, čiji su autori i izvođači Alice in Wonderband & Ivan Pravdić, u petak, 22. marta od 21h u Galeriji Artget.

Pored KCB-a, paraleni program biće održavan i u SKC-u i u novootvorenoj knjižari Serendipiti u TC Merkur (na Karaburmi).

Povodom Svetskog dana poezije, u POP-UP knjižari KCB-a aktuelan je popust na sva izdanja poezije do 31. marta.