RM foto Relja Ivanic 3 e1442499781239

Prateći program izložbe Evropa. Jugoistok – Zabeležena sećanja

U subotu, 19. septembra u 13h u Muzeju istorije Jugoslavije, u okviru pratećeg programa izložbe Evropa. Jugoistok – Zabeležena sećanja, održaće se panel diskusija Umetnost protiv zaborava – individualno sećanje na kolektivnu prošlost, uz učešće kustosa u Nikoziji Janisa Tumazisa (The Nicosia Municipal Arts Centre – NiMAC), kustoskinje u Beogradu Ane Panić (Muzej istorije Jugoslavije), umetnice sa Kipra Marijane Kristofides i umetnika iz Srbije Ane Adamović, Stefane Savić i Nikole Radića Lucatija.

Umetnici zastupljeni na izložbi pričaće o svom radu i umetničkom pristupu još uvek nerasvetljenim, “osetljivim”, a često i kontroverznim temama koje preispituju, dok će Janis Tumazis, sa pozicije teoretičara umetnosti, profesora i kustosa u svojoj prezentaciji Ponos i predrasuda: fotografija i sećanje predstaviti trenutno naročioto aktuelnu temu izlaganja fotografija nasilja u vojnim muzejima.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, ulaz je slobodan.

Kao i svake subote tokom trajanja izložbe, od 13 časova u Muzeju 25 Maj biće organizovana porodična radionica sa ciljem preispitivanja sećanja i uloge fotografija u kreiranju i čuvanju sećanja polazeći od kratkog pregleda istorije čuvanja lika od drevnog Egipta preko Grčke do portreta kraljeva i kraljevskih porodica u baroku pa sve do pojave fotografije, sa velikim brojem primera prilagođenih dečijem uzrastu.

Da bi se učesnicima radionice približio pojam prošlosti kao i čuvanja prošlosti polazi se od ličnog aspekta odnoso od njihovih porodičnih fotografija koje će doneti na radionicu. Analizirajući njihove porodične fotografije, šta one za njih predstavljaju i kako ih čuvaju, kako su ih njihove bake čuvale a kako oni sada, deca će postepeno dolaziti do saznanja na koji način se čuva ali i kreira kolektivno sećanje i koja je uloga muzeja u tom procesu.  Učestvovanje roditelja na radionici stvoriće utisak vrlo intimnog iskustva svakom učesniku radionice sa jedne strane, daće važnost njihovoj porodičnoj istoriji sa druge strane ali će i omogućiti  kolektivno porodično iskustvo u muzeju.