slobodan grad poklon

Poklon knjiga! Priča o slobodnom gradu

Poklon knjigu “Priča o Slobodnom gradu” omogućila je Izdavačka kuća Plato čitaocima onlajn magazina LookerWeekly.com. Po primerak nove knjige autora Žoaa Almina  danas, 18. decembra dobiće na poklon pet najbržih čitalaca sa tačnim odgovorom na pitanje “Navedite naslov jednog od romana iz Brazilskog kvinteta Žoaa Almina?”, u komentaru ispod ovog teksta. NAPOMENA: Svaki od pet komentara mora da sadrži različite naslove romana, kojih ukupno ima pet.

*U polju komentara obavezno ostavite validnu e-mail adresu (biće vidljiva isključivo redakciji magazina), kao i puno ime i prezime, kako bi Vaš komentar bio uvažen. Jedna osoba može da ostavi samo jedan komentar.

Žoao Almino (1950) je savremeni brazilski pisac, po profesiji filozof. Doktorirao je u Parizu. Predaje filozofiju na univerzitetu u Meksiku (UNAM), univerzitetu u Braziliji, na Berkliju, Stanfordu i univerzitetu u Čikagu.

Almino piše filozofkse i političke eseje. Autor je „Brazilskog kvinteta“ koji se sastoji od pet romana: 1.„Idéias para Onde Passar o Fim do Mundo“ (Ideje gde provesti kraj sveta), 2.„Samba-Enredo“, 3.„As Cinco Estações do Amor“ (Pet godišnjih doba ljubavi), 4.„O Livro das Emoçõe “ (Knjiga emocija) i 5.„Cidade Livre“ (Slobodan grad). Svi ovi romani dobijali su prestižne portugalske i brazilske književne nagrade, a prevedeni su na veliki broj jezika. U svom kvintetu on slika savremeni Brazil ali i brazilsku istoriju. Mnogi njegovo stvaralaštvo upoređuju sa Prustovim, Džojsovim ili Darelovim.

Priču o Slobodnom gradu, vremenskom predgrađu Brazilije, prenosi odrasli pripovedač u obliku blogova na internetu, kao sećanje na svoje detinjstvo, na sudelovanje u nastajanju buduće brazilske prestonice. Prašina, blato, drvene kolibe, na ogromnom, brisanom prostoru ka kojem hrle građevinari, radnici i poslovni ljudi sa svih strana Brazila da slobodno trguju i bogate se dok ne niknu bulevari, hoteli, stambeni blokovi i ministarstava novog grada, zaštićeni je prostor u kojem dečak odrasta i kojeg upija. Iza storgog katoličkog vaspitanja, Brazilija pedesetih godina, za dečaka koji je se seća, znači i otkrivanje onog što je zabranjeno, prepuštanje strastima, prepoznavanje tipičnog temperamentnog latinskog mentaliteta. Slušajući ispovest svoga oca na samrti, pripovedač sklapa kockice segmenata priče o neobičnom momku Valdivinu, njegovoj misterioznoj smrti, očevoj umešanosti, političkim i poslovnim uticajima, razjašnjavajući tako i svoj odnos sa ocem, i svoju ambivalentnu vezanost za taj čudan grad.