1. MSUB Foto Sasa Reljic
Foto: Saša Reljić

MSU ne proslavlja 50. godina

Muzej savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, koji 20. oktobra obeležava 50. godišnjicu, neće svečano proslavljati jubilej niti organizovati poseban događaj tim povodom, jer rekonstrukcija Muzeja nije završena u roku, usled niza proceduralnih neregularnosti, koje su dovele do smene direktora i obustavljanja javne nabavke za izvođenje radova.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti svečano je otvorena 20. oktobra 1965. godine i predstavljala je od samog početka važan činilac umetničkog i kulturnog života Beograda, Srbije i Jugoslavije.

Pre osam godina, zgrada MSU – koja se smatra jednim od najreprezentativnijih namenski građenih muzejskih objekata u Jugoslaviji, i koja je 1987. proglašena za kulturno dobro – zatvorena je zbog rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje.

Prva faza projekta delimično je završena 2011. godine, ali se na nastavak rekonstrukcije čekalo pune četiri godine, iako su ga više puta najavljivali svi resorni ministri koji su se u tom periodu smenjivali na funkciji. Nedostajalo je, međutim, političke volje da se obećanja sprovedu u delo. Muzej je na tu situaciju reagovao organizovanjem „neizložbe” Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti 2012. u samoj zgradi na Ušću, gde su, pored umetničkih projekata, prikazane i izjave svih ministara koji su najavljivali nastavak rekonstrukcije.

Krajem januara 2015. godine, Muzej je raspisao javnu nabavku za izbor izvođača građevinskih radova, kako bi rekonstrukcija bila završena, a Muzej ponovo bio otvoren na svoju pedesetogodišnjicu. Brojne neregularnosti u sprovođenju procedure, dovele su, međutim, do smene direktora i krivičnih prijava protiv svih lica čije su kontroverzne odluke dovele MSU u ovu situaciju, kao i do prekoračenja roka za završetak radova, zbog čega je i obustavljena javna nabavka.

Muzej priprema raspisivanje nove javne nabavke, kako bi rekonstrukcija u najskorijem mogućem roku bila nastavljena. Obnova i otvaranje u potpunosti renovirane zgrade Muzeja, za koju su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja obezbedili finansijska sredstva, predstavlja projekat od kapitalnog značaja.

Uprkos nedostatku matične zgrade, programska politika Muzeja tokom proteklih osam godina nije gubila na intenzitetu. Izložbe su bile organizovane u Salonu MSU, Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Galeriji Petra Dobrovića, kao i u brojnim drugim prostorima partnerskih institucija. Muzej je od 2008. organizovao oko 150 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Na 50. godišnjicu, kolektiv Muzeja savremene umetnosti želi još jednom da oda poštovanje prvom upravniku i inicijatoru osnivanja Muzeja Miodragu B. Protiću preminulom 20. decembra 2014, kao i Ivanki Raspopović, preminuloj 8. juna 2015, koja je, uz Ivana Antića (1923–2005), autorka projekta zgrade Muzeja.