Jovica Đurić Maja Šuša Tanja Bošković Jovan Jelisavčić e1435931759917

Otvoren drugi Bašta fest!

Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma otvoren je sinoć, 2. jula, u Bajinoj Bašti. Ovaj festival stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima.

U čast otvaranja na nebo vinulo se 50 lampiona, od kojih je prvi pustio i time svečano otvorio festival mladi glumac Slaven Došlo (koji je ove godine imao premijeru svog debitantskog ostvarenja “Panama” na Kanskom filmskom festivalu).

Osnivači festivala, mladi glumci, Jovan Jelisavčić i Maja Šuša su se zatim zahvalili svima koji su omogućili da se ovaj festival ponovo dogodi, kao i mnogobrojnim volonterima, saradnicima i prijateljima, na neumornom radu u pripremanju festivala.

Nakon toga publici su se obratili selektor Ognjen Glavonić, predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović i direktor Ustanove “Kultura” Bajina Bašta Jovica Đurić. Predstavljeni su članovi žirija: Nevio Marasović, hrvatski reditelj; Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda; i Luna Zimić Mijović, glumica iz Sarajeva. Kao podrška mladim kolegama, otvaranju festivala prisustvovali su i Tanja Bošković i Slobodan Boda Ninković.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Festival je otvoren kratkim filmom “Dvoje” rediteljke Maše Nešković, koji je nastao u okviru projekta Erasmus+ u Kršku, Slovenija.

Usledili su filmovi takmičarskog programa: “Kad bi ovce bile roze” Đurđije Radivojević, islandski “Whale Valley”, “Ovih dana” Nenada Tesle, “Izlaz u slučaju opasnosti”  Vladimira Tagića, poljski “Govnojedi”, “Dijamant za Baju Kaliforniju” Koste Ristića i francuski “Don’t speak about love”. Program je nastavljen na plaži Rača nastupom The Bestbeat (The Beatles tribute band) i BEGEFANK predstavlja DJ BKO.

Bašta fest traje do 5. jula, a na njemu će u narednim danima biti prikazano još 17 domaćih i inostranih filmova takmičarskog programa. Za zatvaranje je planirano prikazivanje kratkog filma “Odbegli” napravljenog na filmskoj radionici za osnovce “Ukratko, kratki film” i nagrađivanog domaćeg filma „Ničije dete“ Vuka Ršumovića.