cover stevan zavrsen 2

Omaž Jugoslovenskoj kinematografiji

U ponedeljak,26. novembra od 19h u GalerijiPolet (Cetinjska 15) biće otvorena sedma samostalna izložba vizuelnog umetnika Stevana Aleksića pod nazivom “Omaž Jugoslovenskoj kinematografiji”. Stevan više od godinu dana radi na projektu vraćanja slave filmskom plakatu, te želi da poput svojih  uzora, velikih ilustratora Drewa Struzana, Johna Alvina, Boba Peaka, Richarda Amesela i Paula Shippera, prikaže nezaboravne glumačke legende, kreirajući plakate kultnih domaćih ostvarenja.

Ovaj projekat je omaž jugoslovenskoj kinematografiji, zlatnom periodu filma, Stevanov duboki naklon velikanima. Tehnika kojom autor kreira plakate jeste digitalna (Wacom Intuos Pro tablet). Dimenzije plakata su 70x50cm, printani na SATEN papiru.

Izložba će biti otvorena do 22. decembra.

Stevan Aleksić rođen je 1.maja 1981.godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu Primenjenih Umetnosti, Univerziteta u Beogradu.
Od 2006.godine predaje na Fakultetu za umetnost i dizajn a od 2018.godine vanredni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti. Pored scenografije bavi se vizuelnim konceptima za filmove, izradom storyboardova, kreiranjem filmskih plakata, ilustracijom, crtanjem i slikanjem. Iza sebe ima veći broj izložbi (UK Parobrod, ŠTAB, Muzej Jugoslovenske Kinoteke i drugi galerijski prostori). Stevan je radio na velikom broju projekata u okviru filma i pozorišta. Bavi se i kreiranjem kratkih filmskih formi za festivale na prstorima bivše Jugoslavije. Dobitnik je nekoliko nagrada za kratke filmove. Jedan je od članova organizacionog tima Festivala Srpskog Filma Fantastike duži niz godina. Kreator je vizuelnog identiteta festivala i glavne nagrade festivala.