3

Okusite lep život

Muškarci su mirisali na Pino Silvestre, žene su se oblačile po modi iz Burde, radnici su jeli pasulj s kobasicom u menzi, a prvi lanac brze hrane bio je čuveni “Crveni kiosk” s viršlama. To je bilo vreme lepog života, kako kažu autori izložbe “Živeo život”. Jedinstvena čulna i interaktivna izložba živeće svoj život od 4. juna do 31. jula u Robnoj kući Beograd, kada će posetioci moći da putuju kroz vreme i upoznaju život običnog čoveka od 1950. do 1990. godine.

[info]Izložbu će svečano otvoriti hrvatski glumac i reditelj Dejan Aćimović i naš proslavljeni vaterpolista Igor Milanović sutra, 4. juna u 20h u Robnoj kući Beograd.[/info]

Mnogi se sećaju čuvenog “Crvenog kioska” s viršlama. Da li ste znali da je njegovo ime «K-67» i da je 1971. godine izložen u čuvenom njujorškom Moma muzeju, u okviru stalne postavke kolekcije dizajna i arhitekture XX veka? Izložba “Živeo život” nam otkriva brojne zanimljive činjenice o nekadašnjem životu u SFRJ. Vodi nas poput vremeplova u pređašnja vremena, podseća nas, evocira uspomene, ali i otkriva mnogo toga o životu naših baka, deka i roditelja, a neke od nas vraća u detinjstvo.

Ova Međunarodna izložba lepog života “Živeo život”  patentirana je kao prva čulna izložba na svetu.

Izložba “Živeo život” je interaktivna i poziva posetioca da aktivno u njoj učestvuje. To je omogućeno brojnim eksponatima, instalacijama, čulnim užicima – pićem, hranom, mirisima, filmskim projekcijama, snimcima iz arhive TV Beograda, muzikom, ali i takmičenjem u igranju klikera, lastiša…

Pipeto kostimi i Borosana cipele, Kokta i Euroblok, muzičke sekvence iz igrane serije Grlom u jagode i iz igrice Super Mario, miris zagorelog mleka i Briona, čuvena C kafa, nekadašnja učionica, autobuska stanica, samoposluga, stari bioskop… elementi su ovog svojevrsnog vremeplova. Dodatni doživljaj ovoj vremenskoj mašini daje i njen ambijent, a to je Robna kuća Beograd, koja je “prostorni svedok” minulog vremena.

Izložba je pripremana godinu dana, a ispred autorskog tima, na današnjoj konferenciji za novinare, govorili su Živko Malenković, Aleksa Radivojević i Uroš Radulović. Zanimljivo je da je početak konferencije označilo školsko zvono, da su govornici sedeli za katedrom, a novinari u klupama nekadašnje učionice, koja i čini deo izložbe.

Jedan od autora, Uroš Radulović, napomenuo je da su u stvaranju ove izložbe učestvovali i brojni volonteri i stručni saradnici, kao i veliki broj institucija, firmi i pet fakulteta.

“Postavka je zamišljena kao niz celina koje odražavaju život običnog, malog čoveka na prostoru zemlje koje više nema, a koja se zvala Jugoslavija. Postavka prati period od 1950. do 190. godine. Namerno smo izbegli političku konotaciju izložbe, pa je to razlog zašto ona nije od 1945. godine. Smatramo da je ta zemlja imala mnogo dobrih stvari.” – rekao je Živko Mladenović.

Autor Aleksa Radivojević, takođe je istakao lepotu nekadašnjih vremena, a izložbu je opisao, rekavši: “Mi smo se trudili da za ovu izložbu u svakom njenom segmentu prikupimo autentične predmete, da bi ljudima pokazali kako je izgledao život u te četiri decenije i da svim čulima mogu da osete taj period. Da mogu da okuse hranu, da omirišu parfeme, da mogu da dodirnu predmete, da sede u autentičnim sedištima… Poruka izložbe je i da se skrene pažnja da budemo bolji jedni prema drugima.”

Izložba zauzima prizemlje, prvi i drugi sprat Robne kuće Beograd. Mnogima će biti posebno zanimljiva menza na drugom spratu, u kojoj se služi hrana po nekadašnjim receptima. Za stolom sa kariranim stolnjakom možete da popijete kaficu s ratlukom po ceni od 55 dinara ili, npr., špricer po ceni od 95 dinara. U “Crvenom kiosku” prodavaće se viršle, a u “Plavom kiosku” biće novine i duvan. Na raspolaganju će vam biti i Suvenirnica u stilu prodavnica iz sedamdesetih, a deo prihoda od prodaje autentičnih suvenira biće namenjen finansiranju omladinskih aktivnosti.

Za obilazak izložbe “Živeo život”, koja prevazilazi okvire uobičajene muzejske postavke, obavezno izdvojite dosta vremena, jer u njoj to vreme leti.

[info]Cena standardne ulaznice je 250 dinara. Za đake, studente i penzionere je nešto jeftinija, 200 dinara, a porodična – za četiri člana, je 600 dinara.[/info]

Foto: Tijana Janković